Beneficii salariale scutite de impozit pe venit și de contribuții sociale
Beneficiile salariale scutite de impozit și contribuții sunt mai atractive pentru angajatori, deoarece optimizează costurile cu salariile pentru companii. Aceste beneficii permit companiilor să ofere pachete salariale competitive fără a crește semnificativ costurile totale. Alese bine, aceste beneficii sunt atractive și pentru salariați.
„Conform articolului 76 din Codul Fiscal, pentru a putea fi considerate neimpozabile și totodată pentru a rămâne scutite de contribuții sociale, anumite beneficii salariale trebuie să se încadreze într-un plafon individual, în timp ce alte venituri trebuie să fie expres prevăzute în Regulamentul Intern/ Contractul Colectiv de Muncă. Adițional, există o categorie aparte de avantaje salariale neimpozabile (precum indemnizația de mobilitate, contravaloarea hranei acordată de angajator salariaților proprii, abonamentele medicale, contribuțiile la un fond de pensii facultative, contravaloarea serviciilor turistice și/ sau de tratament, etc.), care în plus de plafonul individual, acordate împreună trebuie să se încadreze și într-un plafon global de 33% din salariul de bază, pentru a-și păstra tratamentul fiscal avantajos. Dacă o companie dorește să acorde mai multe beneficii din această categorie, suma totală nu trebuie să depășească 33% din salariul de bază al angajatului. Angajatorul are libertatea de a stabili ordinea în care aceste beneficii sunt incluse în plafonul lunar neimpozabil, însă este important ca această ordine să fie clar specificată într-un document intern al companiei, pentru a asigura transparența și respectarea prevederilor legale.”, a menționat Cătălina Călinescu, Partner, HR & Payroll, Forvis Mazars în România.
Pe de altă parte, beneficiile care sunt asimilate veniturilor salariale și, prin urmare, sunt subiect de impozit pe venit de 10% și contribuții sociale sunt mai puțin utilizate de companii în pachetele salariale, deoarece cresc costurile totale pentru angajatori, scrie adevarul.ro.
Este important pentru angajatori să găsească un echilibru între oferirea de beneficii atractive pentru angajați și menținerea costurilor salariale la un nivel optim.
În categoria beneficiilor salariale scutite atât de impozit pe venit de 10%, cât și de la plata contribuțiilor sociale, sursa citată menționează următoarele:
Cadouri de sărbători pentru angajați și pentru copiii minori ai acestora
Cadourile în bani sau în natură, inclusiv tichetele cadou oferite cu ocazia sărbătorilor precum Crăciunul, Paștele, 1 Iunie (doar pentru copiii minori ai angajaților) sau 8 Martie (doar pentru salariate), în limita a 300 de lei per beneficiar, pentru fiecare ocazie în parte, reprezintă venituri neimpozabile, fiind scutite și de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. Sumele până la această limită sunt neimpozabile, dar orice depășire a acestei sume este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale. Aceste beneficii trebuie să fie prevăzute în contractele de muncă sau în regulamentul intern al companiei și sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 5% din cheltuielile salariale.
Petrecerea de Crăciun
Petrecerile de Crăciun oferite angajaților pot fi considerate cadouri în natură, scutite de impozit pe venit și contribuții sociale, în limita a 300 de lei per salariat, dacă sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, Regulamentul Intern sau în contractul individual de muncă. Orice valoare care depășește acest plafon este considerată venit salarial și este supusă impozitului pe venit (10%) și contribuțiilor sociale obligatorii. Condiția este să existe o prevedere concretă în politicile interne ale companiei că scopul petrecerii de Crăciun este de a acorda sub această formă salariaților un cadou cu această ocazie.
Beneficii pentru evenimente familiale speciale
Sumele oferite cu titlu de ajutor din partea companiei pentru anumite ocazii prevăzute de Codul Fiscal, cum ar fi nașterea unui copil, ajutorul pentru boli grave și incurabile, ajutorul pentru deces, reprezintă venituri salariale neimpozabile, dacă sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, regulamentul intern sau în contractul individual de muncă. Conditiile de acordare, precum și valoarea acestor ajutoare pentru evenimente speciale trebuie stabilite prin contractul colectiv sau individual de muncă sau regulament intern, iar documentele justificative trebuie anexate la cererea de acordare înaintată de salariat.
Vouchere pentru wellbeing-ul angajaților
Pentru contravaloarea serviciilor turistice sau de tratament, inclusiv transportul, oferite angajaților și membrilor familiei acestora în timpul concediului, limita anuală neimpozabilă este stabilită la valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate (în 2024, câștigul salarial mediu brut a fost de 7.567 de lei).
Acest beneficiu este netaxabil atât din perspectiva contribuțiilor sociale obligatorii, cât și a impozitului pe venit, dacă este prevăzut în contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita anterior prevăzută. Documentele justificative trebuie să demonstreze utilizarea sumei pentru scopurile declarate în perioada concediului.
Multe firma oferă și abonamente pentru activități sportive, facilitând accesul angajaților la săli de sport. Unele companii au săli de sport chiar la sediul lor, oferind astfel un avantaj suplimentar angajaților, pentru a le face mai ușor accesul la activități fizice și pentru a sprijini sănătatea lor fizică și mentală, oferind acest beneficiu care în limita a 100 de euro pe an/angajat este scutit de impozit pe venit și de contribuții sociale.
Contribuția la un fond de pensii facultative
Contribuțiile angajatorilor la un fond de pensii facultative sunt considerate beneficii pentru angajați și sunt scutite de impozitul pe venit și de contribuțiile sociale în limita unui plafon anual de 400 de euro/salariat (1.990 de lei pe an). Sumele care depășesc acest plafon sunt impozitate și supuse contribuțiilor sociale obligatorii.
Răsplătirea angajaților cu acțiuni
Angajatorii pot utiliza programele de tip Stock Option Plan pentru a oferi salariaților dreptul de a achiziționa acțiuni ale companiei, fie gratuit, fie la un preț preferențial. „Aceste beneficii salariale sunt scutite de impozit pe venit 10% și contribuții sociale, cu respectarea anumitor condiții impuse de legislația în materie, principala condiție fiind ca între momentul acordării dreptului și cel al exercitării acestuia să treacă cel puțin un an. Dacă această perioadă nu este respectată, avantajele devin venituri impozabile și sunt supuse taxelor salariale. În cazul în care angajații decid ulterior să vândă acțiunile, veniturile obținute sunt considerate câștiguri de capital și sunt impozitate cu 10%. Dacă venitul din vânzarea acțiunilor depășește anumite plafoane, se poate adăuga și contribuția de asigurări sociale de sănătate – 10%”, a menționat Anca Lamba, Senior Manager, HR & Payroll, Forvis Mazars în România.
Certificări internaționale pentru pregătirea profesională
Angajatorii pot oferi angajaților certificări internaționale pentru pregătirea profesională, acoperind costurile asociate cursurilor, examinărilor și materialelor de studiu. Aceste beneficii sunt considerate scutite de impozit și contribuții sociale, atât timp cât sunt oferite în interesul companiei și contribuie la dezvoltarea competențelor profesionale ale angajatului. De asemenea, aceste cheltuieli pot fi deduse la calculul impozitului pe profit al companiei.
• Tichetele de masă
Tichetele de masă sunt beneficii salariale acordate angajaților pentru a acoperi costurile alimentației zilnice. Acestea sunt supuse unui impozit pe venit de 10% și contribuției de asigurări sociale de sănătate de 10%, conform legislației în vigoare. Tichetele de masă sunt utilizate în principal pentru achiziționarea de produse alimentare și pot fi folosite în diverse locații, cum ar fi supermarketuri și restaurante.
• Tichetele culturale
Tichetele culturale pot fi oferite angajaților pentru achiziționarea de bunuri și servicii culturale, cum ar fi bilete la spectacole, filme, muzee sau cărți. Valoarea maximă este de 220 de lei pe lună sau 440 de lei pentru evenimente ocazionale, iar acest beneficiu este scutit de contribuții sociale, dar supus impozitului pe venit de 10%.Tichetele culturale încurajează angajații să participe la activități culturale, contribuind astfel la dezvoltarea personală și la îmbunătățirea calității vieții.
• Voucherele de vacanță
Voucherele de vacanță sunt beneficii salariale menite să acopere cheltuielile de călătorie și cazare în timpul concediilor. Acestea sunt supuse unui tratament fiscal favorabil în limita anuală a șase salarii de bază minime brute pe țară (pentru anul 2024: maxim 22.200 de lei/ an = 6 x 3.700 de lei), fiind utilizabile doar pentru turism intern. Acordate în condițiile și plafonul prevăzut de legislația specială, acestea sunt supuse doar impozitului pe venit de 10%, și contribuției de asigurări sociale de sănătate de 10%, fiind scutite de alte contribuții sociale. Dacă sunt acordate, angajatul nu mai poate beneficia de decontarea altor cheltuieli turistice în același an fiscal. Voucherele de vacanță permit angajaților să își planifice și să își petreacă vacanțele într-un mod mai accesibil, contribuind la relaxarea și refacerea acestora.