Benzen, substanță cancerigenă, în multe produse pentru acnee de la mărci celebre
Un nivel ridicat de benzen, cu efect cancerigen, a fost detectat în unele tratamente pentru acnee ale unor mărci cunoscute: Clinique de la Estee Lauder, Up & Up de la Target şi Clearasil, deţinut de Reckitt Benckiser, a anunţat, miercuri, laboratorul american independent Valisure, transmit Reuters și Agerpres.
De asemenea, același laborator mai susține că benzen a fost descoperit și în alte produse: săpunuri contra acneei de la Proactiv, PanOxyl și Walgreens, crema pentru acnee Equate Beauty de la Walmart.
Reuters a cerut comentarii din partea Target, Estee Lauder, Walmart și Reckitt Benckiser dar până acum aceste companii nu au dat curs acestor solicitări.
Potrivit Reuters, Food Durg Administration nu a răspuns la petiția formulată de Valisure.
Benzen, la niveluri inacceptabil de ridicate
Valisure a mai declarat că benzenul ar putea să se formeze la ”niveluri inacceptabil de ridicate” în produse pentru tratamentul acneei cu peroxid de benzoil, eliberate cu și fără rețetă medicală.
Benzenul, această substanță cancerigenă, a fost detectat și în alte produse: creme de protecție solară, dezinfectanți pentru mâini, șampon uscat. Aceasta a determinat retragerea unora dintre aceste produse ale unor companii (Procter & Gamble, Johnson&Johnson).
„Benzenul pe care l-am găsit în cremele de protecţie solară şi în alte produse de consum erau impurităţi care proveneau din ingrediente contaminate; cu toate acestea, benzenul din produsele cu peroxid de benzoil provine din peroxidul de benzoil în sine”, a declarat cofondatorul şi preşedintele Valisure, David Light.
Testele efectuate de Valisure au arătat că unele produse ar putea forma benzen într-o concentraţie de peste 800 de ori mai mare faţă de limita impusă de Food and Drug Administration.
Ce este acneea
Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care provoacă puncte albe, puncte negre (comedoane) și coșuri, în special la nivelul feței, umerilor, spatelui, gâtului, toracelui și brațelor, deoarece aceste zone prezintă cele mai multe glande sebacee. Uneori, pot să apară leziuni mai profunde și mult mai greu de tratat.
Această boală este mai frecventă la tineri, în special adolescenți, atunci când se activează glandele sebacee. Dar acneea poate fi detectată la persoane de toate vârstele.
Acneea are multiple cauze: predispoziția genetică, o serie de microorganisme, activitatea hormonală, dar și folosirea unor produse cosmetice necorespunzătoare.