Berarii României: Infrastructura de colectare, sortare și gestionare a ambalajelor necesită investitții de 100 mil. euro
Infrastructura de colectare, sortare şi gestionare a ambalajelor din punct de vedere logistic necesită o investiţie în jurul a 100 de milioane de euro, din estimările noastre, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Julia Leferman, directorul general al Asociaţiei Berarii României.
„Am avut un dialog cu Ministerul Mediului şi am încheiat consultările cu privire la anumite modificări pe care instituţia le-a dorit a fi aduse actului constitutiv de înfiinţare a acestei companii (compania Returul Sistem Garanţie Returnare SA – n. r.), modificări pe care le-am agreat. Suntem în etapa în care, de fapt, Ministerul Mediului ar trebui să parcurgă anumite etape administrative pentru a intra în acţionariatul companiei, pentru a asigura plata acţiunilor care corespund, în vederea preluării celor 20% de acţiuni pe care urmează să le deţină. Rolul statului, de supraveghere şi control, atât din afara, cât şi din interiorul companiei este exercitat într-un mod cât se poate de complet. Această companie are, deja, un capital social subscris de un milion de euro, conform prevederilor legale şi sigur că ne îndreptăm către obţinerea unei finanţări. În afară de partea vizibilă a sistemului, în spate vorbim despre o întreagă infrastructură de colectare, de sortare, de gestionare a ambalajelor din punct de vedere logistic. Vorbim de o investiţie în jurul a 100 de milioane de euro, din estimările noastre, conform studiilor de fezabilitate realizate până în prezent”, a declarat Leferman.
Şefa Asociaţiei Berarii României a explicat că unul dintre aspectele cele mai importante la unui sistem integrat este nevoia de a colecta deşeurile de ambalaje „într-un regim curat, necontaminat”.
„Un alt aspect foarte important este modul în care vor fi colectate aceste ambalaje. În primul rând, nu ne referim la aceste ambalaje ca fiind deşeuri. Ele sunt definite şi în legislaţie ca fiind ambalaje folosite şi acesta este un aspect foarte important, pentru că permite colectarea într-un sistem care să nu fie direct legat de sistemul de colectare al deşeurilor din prezent. Nu exclude rolul colectorilor de deşeuri din prezent, în măsura în care aceştia pot pune la dispoziţia infrastructurii logistice de colectare a sistemului de garanţie vehicule separate de cele pe care le folosesc în prezent pentru colectarea deşeurilor. Unul dintre aspectele cele mai importante este nevoia de a colecta aceste ambalaje într-un regim curat, necontaminat. Vor exista criterii şi parametri tehnici care vor trebui respectaţi de către toţi operatorii logistici care vor asigura prelua ambalajelor goale de la magazine, de la retailerii din ţară, mici şi mari deopotrivă, şi predarea acestora către anumite centre unde se va face colectarea, sortarea, numărarea lor”, a afirmat Julia Leferman.
Aceasta a adăugat că, în România, „vorbim de o pondere foarte mare de colectare în sistem manual în România”.
„Chiar dacă nu ne dorim acest lucru, nu vom putea porni cu sisteme automate de la bun început. Dacă reuşim să punem în 50% din unităţile de comercializare astfel de sisteme automate, va fi o minune, vă spun sincer. Niciun alt sistem nu a pornit, nici măcar cele mai avansate, cu o infrastructură atât de mare de aparate de colectare automată”, a susţinut sursa citată.
Asociaţia Producătorilor de Bere pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu au înfiinţat compania Returul Sistem Garanţie Returnare SA şi au depus dosarul la Ministerul Mediului prin care solicită licenţa de operare a sistemului de garanţie returnare în România, a anunţat, pe 6 aprilie, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, într-o conferinţă de presă.
Această societate va avea pentru început un capital social de 5 milioane de lei, care va fi suplimentat după ce statul va intra în acţionariat.
„Este vorba de Returul Sistem Garanţie Returnare SA, Returul SGR, care a fost înfiinţată având ca acţionari Asociaţia Producătorilor de Bere pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu. Practic, sunt cele trei sectoare care şi-au creat o formă asociativă distinctă dedicată pentru a deveni acţionari în această companie şi împreună am înfiinţat compania respectivă, în numele căreia am depus la Ministerul Mediului dosarul pentru solicitarea licenţei de operare a sistemului de garanţie returnare în România. În măsura în care această societate va fi licenţiată de statul român, pentru că mai există cel puţin două etape – o dată preluarea statului în acţionariatul companiei (conform obligaţiei legale, statul va avea 20% din acţiuni) şi apoi aprobarea sau emiterea licenţei de operare de către Guvern printr-o Hotărâre de Guvern. Odată ce aceste două etape sunt încheiate, dacă ele sunt încheiate favorabil şi Returul va primi licenţa de operare a sistemului de garanţie, Returul va fi operatorul economic care va avea sarcina de a construi infrastructura de funcţionare a sistemului de garanţie”, a spus, atunci, Julia Leferman.
Guvernul României a adoptat, în data de 4 octombrie 2021, Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată.
Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.
Conform documentului, întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%.
De asemenea, actul normativ prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie 2022.
România trebuie să atingă ţinte naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european, conform cărora, până în anul 2025, rata de colectare pentru PET-uri este de 77% din totalul celor puse pe piaţă. Procentul creşte la 90%, până în anul 2029.
Reprezentanţi ai companiilor şi autorităţilor din agricultură, alături de organizaţii şi alţi jucători relevanţi de pe piaţa producătorilor de ambalaje participă, miercuri, la videoconferinţa „Ce înseamnă Sistemul Garanţie-Returnare, cum va funcţiona şi cum va reduce poluarea? Returnarea vs. Diminuarea consumului de plastic”, organizată de publicaţia Ziarul Financiar.