BERD a lansat licitația pentru Portul Giurgiulești din Republica Moldova, pe care vrea să îl cumpere Guvernul României
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/main-giurgiulesti.jpg)
România ar putea deține un nou port maritim la Dunăre, la câțiva kilometri de Portul Galați, dacă Administrația Porturilor Maritime din Constanța va câștiga licitația internațională pentru achiziționarea acțiunilor deținute de BERD la Portul Internațional Liber Giurgiulești, din Republica Moldova.
Istoria acestui port este extrem de interesantă. La începutul anilor ’90, Republica Moldova nu avea nici măcar ieșire la Dunăre, teritoriul de pe malul stâng al Prutului, din zona vărsării râului în Dunăre, aparținând Ucrainei.
Guvernul de la Chișinău a reușit să obțină de la Ucraina o suprafață de teren de 120 ha, cu o ieșire de 430 de metri la Dunărea Maritimă, pe care a fost construit Portul Giurgiulești de către Danube Logistics, la care erau acționari BERD și Easeur Holding BV, compania unui tulcean care a emigrat în Olanda.
Din 2021, BERD a devenit acționarul unic al Danube Logistics SRL și proprietar al Portului Internațional Giurgiulești, iar acum lansează licitația pentru găsirea unui investitor care să continue dezvoltarea portului ce deține o poziție strategică în regiune. În primul rând, are statutul de „port internațional”, deoarece, fiind situat la Dunărea Maritimă, poate opera nave maritime. În al doilea rând, e situat la granița dintre România, Republica Moldova și Ucraina.
BERD a anunțat lansarea licitației internaționale
După ce în toamna anului trecut a anunțat că negociază cu mai mulți investitori din România, Turcia, Olanda, Danemarca și Bulgaria, acum BERD a lansat licitația internațională:
„BERD, proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova, a lansat un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova.
Procesul de fuziuni și achiziții este în curs de desfășurare și se realizează în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește viitorul cadru comercial și juridic al portului, menit să faciliteze investițiile interne în concordanță cu cele mai bune practici și standarde internaționale din acest domeniu”,
se precizează în comunicatul BERD.
De la momentul în care a devenit proprietar al Portului Internațional Liber Giurgiulești, în 2021, BERD a crescut volumul de producție și profitabilitatea acestuia, dar în același timp și-a declarat intenția de a atrage investitori pentru a sprijini în continuare portul și pentru a-l transforma într-un centru competitiv pentru comerțul regional și internațional. BERD este consiliată în cadrul acestui proces de fuziuni și achiziții de către Raiffeisen Bank.
Guvernul României a aprobat un memorandum pentru achiziționarea Portului Internațional Giurgiulești
Pe 28 august 2024, Guvernul României a adoptat un memorandum referitor la „aprobarea iniţierii negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, societate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova”.
Potrivit documentelor aprobate de Guvernul României, portul situat la vărsarea Prutului în Dunăre are o poziție strategică, fiind situat la granița dintre România, Republica Moldova și Ucraina, dar are și o serie de capacități și facilități care îl fac foarte atractiv din punct de vedere economic.
„Portul Giurgiulești este un nod logistic de importanță strategică care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală. Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și o capacitate de până la 10.000 tone.
În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere”,
se spune în expunerea de motive a memorandumului.
În competiție sunt și investitori din Turcia, Olanda, Danemarca și Bulgaria, dar dacă Administrația Portului Constanța va reuși câștigarea licitației pentru achiziționarea acțiunilor Danube Logistics SRL deţinute de BERD, Portul Giurgiulești se va alătura celorlalte porturi maritime românești de la Dunărea Maritimă, respectiv Sulina, Tulcea, Isaccea, Galați și Brăila.
Cum a devenit Republica Moldova „stat maritim” prin construirea Portului Internațional Giurgiulești
Povestea Portului Internațional Giurgiulești este o demonstrație de pragmatism a autorităților de la Chișinău. Republica Moldova a devenit „stat maritim”, deși nu avea ieșire la Dunărea Maritimă, sector care este asociat cu navigația costieră. Pe Dunărea Maritimă, de la Sulina la Brăila, există un șenal navigabil cu adâncimea de 7,2 metri pentru asigurarea navigației navelor maritime.
Republica Moldova a reușit să obțină ieșire la Dunărea Maritimă printr-un schimb de terenuri cu Ucraina, care a pus la dispoziția Republicii Moldova un teren cu o deschidere de 430 de metri la Dunăre.
În decembrie 2004, compania Danube Logistics a semnat cu Guvernul Republicii Moldova un acord de investiţii pentru construirea Portului Internaţional Liber Giurgiulești. Acționarii Danube Logistics erau holdingul olandez Easeur Holding BV, care aparținea unui tulcean emigrat în Olanda, și BERD. Astfel au fost puse bazele construirii Portului Giurgiulești, care a fost dat în exploatare pe 26 octombrie 2006.
În dezvoltarea Portului Liber Giurgiulești au fost investite zeci de milioane de dolari. A fost investită suma de 35 de milioane de dolari în terminalul petrolier compus dintr-o dană de acostare, o bază petrolieră formată din 8 rezervoare în care pot fi stocate peste 63.000 mc de produse petroliere, echipamente de transbordare cu capacitatea de peste un milion de tone anual și utilaje de încărcare-descărcare a cisternelor feroviare cu ecartament combinat, ecartament larg și european.
Alte 12 milioane de dolari au fost investite în terminalul de produse cerealiere „Trans Cargo Terminals” cu o capacitate de depozitare de 50.000 de tone, care poate recepționa până la 3.000 de tone de cereale pe zi prin intermediul transportului auto şi feroviar. Navele cu o capacitate de până la 10.000 de tone pot fi încărcate cu o viteză de până la 400 de tone pe oră.
Din 2011, funcționează și terminalul de uleiuri vegetale „Trans Bulk Logistics” SRL, iar în ianuarie 2012 a fost dat în folosință Terminalul de Mărfuri Generale și Containere, care dispune de un spațiu de depozitare cu o suprafață de 2 ha. Tot în 2012, a fost inaugurat Terminalul de Mărfuri Vrac, dezvoltat pe o suprafață de 4 ha. Ulterior, a fost dată în folosință și Rampa Ro-Ro, care permite și operarea navelor de tip Ro-Ro, specializate în transportarea TIR-urilor, trailerelor cu containere, vehiculelor pe șenile, autobuzelor etc.