Bernard Guetta, eurodeputat francez, despre ascensiunea forțelor de extremă dreapta: E rândul vostru!
Bernard Guetta, europarlamentar francez, membru al grupului Renew Europe, a fost gazda podcastului Dialogurile Puterii, la a doua sesiune din noiembrie de la PE Strasbourg.
De asemenea, B. Guetta este un cunoscut analist geopolitic, prim-vicepreședinte al subcomisiei pentru Drepturile Omului și membru al Comisiei pentru Afaceri Externe, precum și al delegației interparlamentare UE-Rusia.
Am aflat de la Bernard Guetta de ce a luat amploare mișcarea antieuropeană, încotro se îndreaptă Europa, dar și SUA, care sunt variantele de negocieri pentru ca războiul din Ucraina să ia sfârșit.
Rezultatul alegerilor prezidențiale din România: „Iată, e rândul vostru!”
Nu sunt vești bune. Dar, pe de altă parte, românii, permiteți-mi să spun, sunt europeni ca oricare alții, nici mai buni, nici mai răi. Și deci nu a existat niciun motiv real pentru a scăpa de această mare nenorocire, care este ascensiunea forțelor de extremă dreapta, a forțelor naționaliste, forțelor eurosceptice, ca să nu zic eurofobe. Ei bine, iată, e rândul vostru!
Deci, dacă acest domn (n.r., Călin Georgescu) ar fi ales, în al doilea tur, ar însemna că raportul de putere din cadrul Consiliului European, al reuniunii celor 27 de șefi de stat și de guvern, bun, nu s-ar schimba complet, ci ar fi început să evolueze într-o direcție care nu ar fi fost satisfăcătoare deoarece, până la urmă, când ne uităm la scena internațională, noi, europenii, suntem amenințați de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei.
Deci, există amenințarea la Est, există haosul crescând în Sud, și nu numai în Orientul Mijlociu, pe toate țărmurile sudice ale Mediteranei, sau aproape toate. Și mai este amenințarea care, în mod paradoxal, este poate cea mai teribilă: cea a retragerii americane din Europa.
De ce este cea mai teribilă amenințare? Pentru că asta ne-ar lăsa, vreau să folosesc în continuare un condițional, dar aproape că aș putea folosi timpul viitor, asta ne-ar lăsa fără apărare, întrucât Uniunea Europeană încă nu are o apărare comună.
Este nevoie de aproape un deceniu pentru a constitui o adevărată apărare
Din fericire, există o dorință generală de a constitui această apărare comună.
Și când spun „generală”, spun asta pentru că până și domnul Viktor Orbán este un susținător al unei apărări europene comune. Dintotdeauna. El nu a evoluat niciodată din acest punct.
Deci există azi o unanimitate în interiorul Uniunii Europene. Dar mai întâi, ai nevoie de bani. Nu avem mulți, în acest moment. Cu toții suntem în dificultăți, nu tragice, ci grele.
Al doilea punct, chiar și atunci când banii sunt mobilizați, chiar și atunci când voința politică este acolo, este nevoie de mai mulți ani, de fapt de aproape un deceniu, pentru a constitui o adevărată apărare.
(…)
Există o oboseală intelectuală a forțelor politice pe care le cunoaștem de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial
La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai mult sau mai puțin, vorbesc de lumea liberă, evident, democrațiile erau dominate de o stângă de inspirație social-democrată și o dreaptă de inspirație creștin-democrată, cu variante naționale, Gaulle (ismul) în Franța. Fundamental, asta a fost. Aceste două tendințe majore au reușit magnific.
Ele au asigurat creșterea economică, au asigurat dezvoltarea solidarității sociale în toate țările noastre, atât de dreapta, cât și de stânga, poate puțin mai mult stânga decât dreapta, uneori mai mult dreapta decât stânga, pentru că, știți, este întotdeauna dreapta care face politicile stângii și stânga care face politicile dreptei.
Există o oboseală intelectuală a acestor două curente majore pentru că au dat tot ce au avut de dat, tot capitalul lor
În același timp, lumea s-a schimbat complet.
Și sunt într-o până intelectuală. Și oamenii, alegătorii o simt, prin urmare, ei caută noi curente politice. Și aceste curente politice nu s-au afirmat încă. Și nici stânga, nici dreapta nu au reușit să se reinventeze. Se va întâmpla. Dar este nevoie de timp pentru asta.
In timpul acestui timp pierdut, acestui timp proustian, apar noi forțe deficitare intelectual
Forțele acestea se afirma, care sunt deficitare intelectual, care spun baliverne.
Domnul Trump spune baliverne, chiar si atunci când el nu minte, el spune baliverne. Rezultatul este ca el minte. Frenetic.
Iar forțele acestea eu le numesc trumpiste sau de inspirație trumpistă- pentru că extrema noastră dreaptă este același lucru.
Există o internațională a acestor oameni, o internațională din ce în ce mai organizată
Și în plus, Donald Trump se inspiră mult din domnul Viktor Orban, pentru care are o admirație imensă și pe care o recunoaște. Iar domnul Orban se inspiră mult din domnul Putin, pentru care are o admirație imensă dar pe care o recunoaște mult mai puțin, dar care este foarte, foarte vizibilă.
Deci există o internațională a acestor oameni, o internațională din ce în ce mai organizată. Se contactează unul pe altul. Și ce oferă ei? Știți, ca în orice moment când ne este frică, și acesta este un moment în care toată lumea se teme, ei propun să închidem ferestrele, să închidem ușile.
Și închiderea ferestrelor și închiderea ușilor nu a dus niciodată la un mare bine
Dar ei spun: „Oh la la, suntem amenințați de invaziile imigranților latino-americani în Statele Unite, a imigranților africani și asiatici în Europa!
Schimburile economice ne distrug producătorii locali. Deci creștem taxele vamale…
Sa luam acest exemplu : Domnul Trump a anunțat masurile de la graniță. Deci, care va fi cea mai imediată consecință? Prețurile de consum vor crește din nou în Statele Unite. Și astfel nemulțumirea socială va crește considerabil în Statele Unite, întrucât unul dintre motivele victoriei lui Donald Trump a fost inflația, creșterea prețului.
(…)