Biden, primul interviu după dezbaterea dezastruoasă cu Trump: ”Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine”
Preşedintele american Joe Biden şi-a apărat cu determinare și uneori cu dificultate claritatea mentală și abilitatea de a conduce țara pentru un al doilea mandat, într-unul dintre cele mai importante interviuri din cariera sa politică, vineri pe ABC, conform AFP.
„Nimeni nu este mai calificat decât mine” pentru a „câştiga” alegerile, a afirmat liderul în vârstă de 81 de ani în timpul interviului de douăzeci de minute, respingând sondajele care îl plasează într-o poziție dificilă în fața lui Donald Trump.
În cadrul dialogului cu jurnalistul George Stephanopoulos, esențial pentru menținerea candidaturii sale, președintele a evitat în mod repetat întrebarea privind eventuale deteriorări ale stării sale fizice și mentale pe parcursul mandatului său. De asemenea, a refuzat să se supună unor evaluări medicale independente, susținând că funcția de președinte este un fel de „test cognitiv zilnic”.
Chiar dacă abilitățile sale cognitive au fost subiectul unor dispute aprinse începând cu dezbaterea dezastroasă cu Donald Trump din 27 iunie, Joe Biden a declarat: „Am fost bolnav. Chiar nu mă simțeam bine”, referindu-se la o răceală puternică care ar fi afectat prestația sa în fața predecesorului său republican.
Întrebat dacă își reconsideră prestația slabă, Joe Biden a răspuns enigmatic: „Nu cred”.
Această secvență a fost imediat preluată de tabăra republicană, care de ani de zile susține că președintele în vârstă este senil.
„Biden se află într-o fază de negare și declin”, a ironizat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump.
Deși a vorbit mai fluent decât în timpul nefericitului duel televizat cu Donald Trump din 27 iunie, Joe Biden a exprimat încă cu o voce ștearsă și uneori a formulat fraze incomplete sau greu de înțeles.
Va fi aceasta suficient pentru a-i calma pe democrați, care devin tot mai insistenți în solicitarea de a renunța?
„Președintele este cu siguranță mândru de realizările sale. Dar pare să fie periculos de scăzut în ceea ce privește preocupările oamenilor cu privire la capacitatea sa de a merge mai departe și poziția sa în această campanie”, a explicat David Axelrod, un fost strategist al lui Obama, cu o influență considerabilă.
Candidatul democrat mai are mult de lucru pentru a șterge impresia devastatoare lăsată de dezbaterea cu Donald Trump, pentru care nu a reușit să gestioneze consecințele imediate: un val de apeluri la retragere în presă și o creștere a îngrijorărilor privind sănătatea sa mentală în cadrul partidului său.
Patru parlamentari democrați i-au cerut deja lui Joe Biden fără echivoc să se retragă din cursă. Guvernatorul democrat Maura Healey i-a solicitat să își evalueze „cu atenție” candidatura.
Președintele a respins aceste apeluri.
„Dacă Domnul Atotputernic ar veni și ar spune „Joe, ieși din cursă”, m-aș retrage din cursă, dar nu va veni”, a declarat el pentru ABC.
Democratul a părut mult mai puțin energic decât în timpul unui discurs de campanie pe care l-a susținut, cu ajutorul unui teleprompter, cu puțin timp înainte de înregistrarea interviului din Madison, Wisconsin.
„Credeți că sunt prea bătrân pentru a-l învinge pe Donald Trump?”, a întrebat el în acel miting, iar publicul a răspuns cu un răsunător „Nu!”.
Echipa de campanie a lui Joe Biden nu are de gând să renunțe. Vineri, aceasta a dezvăluit un plan de acțiune intens pentru luna iulie, care include o serie de reclame televizate, călătorii în toate statele-cheie, în special în sud-vestul țării în timpul convenției republicane (15-18 iulie).
De asemenea, Joe Biden va găzdui săptămâna viitoare un summit al liderilor NATO, în cadrul căruia va susține o conferință de presă joi, un eveniment foarte așteptat de mulți.
Prin urmare, Joe Biden se străduiește să-și mențină poziția și să-și demonstreze capacitatea de a conduce în ciuda criticilor și îngrijorărilor exprimate în legătură cu starea sa fizică și mentală.