Bihor: Planul de Amenajare a Teritoriului Județean, primul proiect al CJ finanțat prin PNRR
Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean este primul proiect al Consiliului Judeţean Bihor finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu o sumă de 237.000 de euro, a anunţat, într-un comunicat, Consiliul Judeţean.
Potrivit sursei citate, contractul a fost semnat luni la Bucureşti, în prezenţa vicepreşedintelui CJ Mircea Mălan, la invitaţia prim-ministrului Nicolae Ciucă şi a ministrului Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, Cseke Attila.
„Practic, prin contractul semnat se decontează plata pentru P.A.T.J.-ul comandat de CJ Bihor în aprilie 2020. Acesta este în curs de realizare, efectuându-se până acum 3 etape din cele 4. Ultima etapă este cea de avizare a documentului. S.C. Urban team S.R.L. este firma care, în conformitate cu contractul nr. 67 din 06.04.2020, prestează serviciul de actualizare a P.A.T.J.-ului. Valoarea contractului este de 946 050 lei cu TVA,” se arată în comunicat.
Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) este un document esenţial la care se raportează orice Plan Urbanistic General (P.U.G.) al oricărei localităţi din Bihor. Acesta are caracter director şi reprezintă expresia spaţială a programului de dezvoltare socio-economică a judeţului.
PATJ se corelează cu Planul de amenajare a teritoriului naţional, cu Planul de amenajare a teritoriului zonal, cu programele guvernamentale sectoriale, precum şi cu alte programe de dezvoltare, iar prevederile Planului de amenajare a teritoriului judeţean devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului şi de urbanism care le detaliază.
Fiecare judeţ trebuie să deţină Planul de amenajare a teritoriului judeţean şi să îl reactualizeze periodic, la 5-10 ani, în funcţie de politicile şi de programele de dezvoltare ale judeţului.
Proiectul pentru decontarea sumei a fost depus în cadrul PNRR, Componenta 10 – Fondul local, I.4 – Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului şi de planificare urbană.
Conform Guvernului, de la jumătatea lunii mai 2022, când a fost deschisă platforma digitală pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local, au fost depuse 3.261 de cereri de finanţare însumând mai mult de 1,6 miliarde de lei, aproape 60% din fondurile alocate acestei componente. Termenul de finalizare a apelului de proiecte este 30 iunie.