Bilanțul Poliției Economice din ultimele două săptămâni: Percheziții, confiscări și măsuri asigurătorii de milioane de le
Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 1 – 14 noiembrie 2024, 18 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 26.000.000 de lei.
Astfel, în perioada 1 – 14 noiembrie 2024, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 89 de mandate de percheziție domiciliară și 7 mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 10 persoane.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 26.554.923 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate 3.966.110 țigarete, 164 de kilograme de tutun vrac, 959.777 de lei, 126.805 euro, 198.061 de litri de alcool, 729 de kilograme de produse alimentare, 655 de kilograme de substanțe periculoase, 2.500 de kilograme de metale neferoase, 37 de metri cubi de material lemnos și alte bunuri, în valoare de 3.050.600 de lei.
Exemplu:
- La data de 6 noiembrie 2024, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și județul Ilfov, la locuințele unor persoane cercetate într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
În același timp, au fost puse în aplicare 7 mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate, care au fost conduse la sediul unității de poliție în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierea acestora, pentru clarificarea situației de fapt.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018 – 2020, administratorii de fapt/de drept a 6 societăți comerciale din municipiul București și județul Ilfov, ce au avut ca obiect de activitate lucrări de construcții și activități de servicii privind sistemele de securizare, ar fi dispus înregistrarea în documentele contabile ale societăților a unor achiziții fictive în valoare de aproximativ 14 milioane de lei de la societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 2,6 milioane de lei.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Poliția Română.
- La data de 5 noiembrie 2024, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat 14 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Bihor și Hunedoara, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală.
În cauză, a fost efectuată urmărirea penală față de trei persoane, reținându-se faptul că acestea, în calitate de administratori ai unor societăți, ar fi efectuat importuri de mărfuri din China și achiziții locale de mărfuri (ochelari și accesorii pentru ochelari), pe care apoi le-ar fi comercializat integral pe piața internă, prin intermediul mai multor site-uri sau punctelor de lucru declarate, fără reflectarea și achitarea obligațiilor fiscale aferente veniturilor astfel obținute.
Au fost puse în executare trei mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate, în scopul identificării acestora și conducerii la sediul unității de poliție, pentru aducerea la cunoștință a calității procesuale, a drepturilor și obligațiilor aferente și audierii în calitate de suspect.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției Române.
- La data de 13 noiembrie 2024, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile germane, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară, în județul Mureș.
Activitățile au avut loc sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș și Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni, într-un dosar de urmărire penală aflat în lucru la nivelul Parchetului Regensburg, Germania, în care s-au efectuat cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală
În fapt, s-a reținut că, în perioada 2021-2024, cetățeni români, în calitate de reprezentanți ai unei societăți comerciale din Germania, nu ar fi respectat obligația de a declara la asigurările sociale și de a achita lunar, la termen, cotele de contribuție care le-ar fi revenit angajaților.
La acțiune au participat și lucrători din cadrul Biroului Vamal Principal Regensburg, Controlul Financiar al Muncii Nedeclarate, Germania.
Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciului Criminalistic și Serviciului de Investigații Criminale.