BioNTech-Pfizer ar putea fi al 6-lea producător de vaccin anti – Covid 19 pentru europeni
BioNTech-Pfizer este cea de-a șasea companie farma pe care Comisia Europeană a avut-o în vedere pentru achiziția unui vaccin anti – Covid 19, după Sanofi-GSK , Johnson & Johnson, CureVac și Moderna. Primul contract, semnat cu AstraZeneca, a intrat în vigoare la 27 august.
Contractul avut în vedere cu societatea BioNTech-Pfizer ar urma să prevadă posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul precum ori să-l doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene. Se anticipează că Comisia va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opțiune de a achiziționa până la 100 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.
„Sunt încântată să anunț încheierea discuțiilor cu BioNTech-Pfizer pentru o achiziție inițială de 200 de milioane de doze de viitoare vaccinuri împotriva coronavirusului” a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
BioNTech este o societate germană care colaborează cu societatea Pfizer din SUA în vederea dezvoltării unui nou vaccin bazat pe ARN mesager (ARNm). ARNm joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucțiunile care direcționează celulele din organism să producă proteine care pot preveni sau combate bolile.
Discuțiile preliminare încheiate astăzi sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care dispune de fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de societăți diferite. Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obține, oriunde în lume și nu doar acasă.
C