Biserică din timpul lui Ștefan cel Mare, restaurată
Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea suceveană Bălineşti, construită pe timpul lui Ștefan cel Mare și pictată în vremea domniei lui Petru Rareș, a fost restaurată complet la interior. Lucrările complexe au început în urmă cu 14 ani și au costat peste 3,2 milioane de lei.
Biserica din Bălineşti a fost ridicată între anii 1494-1499 iar, la momentul începerii lucrărilor de restaurare, s-au găsit urme ale picturii murale la exterior pe ocniţele mari de pe absida estică şi pe faţadele de vest şi est. Conform reprezentanților Ministerului Culturii, cel mai probabil aceste picturi s-au făcut în timpul domniei lui Petru Rareş, între anii 1535-1538.
Pictura interioară, din secolul al XV-lea, poartă semnătura zugravului Gavriil Ieromonahul, asemănându-se ca stil celei de la mânăstirea Voroneţ şi „Sfântul Nicolae” din Dorohoi. Starea de conservare a stratului pictural suferise degradări în timp, prezentând chiar zone unde stratul suport era desprins, rămânând vizibilă zugrăveala iniţială provizorie a bisericii.
Lucrările de restaurare a picturii au presupus numeroase procese, printre care îndepărtarea sărurilor solubile prin mijloace mecanice umede, extragerea depunerilor saline de suprafaţă/ voaluri/ cruste, tratamentul cu hidroxid de bariu, injectări pentru desprinderi şi burduşeli ale stratului suport, reintegrarea cromatică a uzurilor patinei şi stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor reconstituibile prin metoda tratteggio, fixarea reintegrărilor etc.
„O lucrare de o mare importanţă, o lucrare cu multă migală (…). Aceasta este cea de a treia biserică din Bucovina, după Mănăstirea Probota şi Biserica Învierea Domnului din Suceviţa, pentru care au fost încheiat lucrările de restaurare în ultimele trei luni’”, a spus sâmbătă Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, present la recepția lucrării.
Ministrul Culturii a subliniat că, în România, sunt multe monumente care au nevoie de restaurare, doar în judeţul Suceava fiind 85 de biserici şi 13 mănăstiri pe lista monumentelor istorice.
„Este foarte mult de lucru pe partea patrimonială, pe partea de restaurare. Avem foarte mult de lucru atât la nivel naţional şi aici, în zona Bucovinei. Putem vorbi de un turism cultural în Bucovina doar în momentul în care avem o clară şi continuă aplicare asupra zonei de restaurare. Dacă nu vom pune în valoare acest patrimoniu minunat pe care-l are Bucovina, nu vom reuşi niciodată să putem exploata la maxim din punct de vedere turistic şi identitar ceea ce ne-au lăsat strămoşii noştri”, a spus Gheorghiu.
Lucrările de renovare au început în anul 2006 iar valoarea totală a acestora se ridică la circa 3,2 milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului. Valoarea decontată totală este de 3.185.317,61 lei, prin Programul Național de Restaurare al Ministerului Culturii, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.
Aceasta este cea de-a treia biserică din Bucovina, după Mănăstirea Probota și Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița, pentru care au fost încheiate lucrările de restaurare, în ultimele trei luni.