Biserica Ortodoxă, deranjată de o piesă de la Teatrul Naţional

Publicat: 28 mart. 2025, 15:33, de Ionut Jifcu, în Cultură , ? cititori
Biserica Ortodoxă, deranjată de o piesă de la Teatrul Naţional
sursa tnb.ro

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacţionat, printr-un comunicat de presă, la o piesă pusă în scenă la Teatrul Naţional, acuzând că simbolurile religioase creştine sunt utilizate în mod defăimător.

Piesa este recomandată celor peste 18 ani

Este vorba despre spectacolul „Proorocul Ilie”, montat de regizorul Botond Nagy pe un text de Tadeusz Słobodzianek, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

Reprezentanţii teatrului precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, că spectacolul nu intenționează să aducă vreo ofensă credinței, ci să provoace reflecție asupra relației dintre om și divinitate, extremismului și fragilității convingerilor umane, iar criticile primite se bazează pe interpretări eronate ale mesajului artistic.

„Spectacolul “Proorocul Ilie” nu își propune să aducă vreo ofensă credinței creștine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecție asupra credinței, asupra fragilității convingerilor umane și asupra pericolelor extremismului de orice fel. Este un demers artistic care încurajează toleranța, dialogul și o înțelegere mai profundă a complexității spiritului uman.

În plus, menționăm că unele imagini apărute pe platformele sociale au fost scoase din contextul real al spectacolului, prezentând fragmente izolate într-un mod care distorsionează mesajul artistic al montării. Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție profundă asupra relației dintre om și divinitate, asupra modului în care credința poate fi influențată sau deturnată.

Așa cum se menționează și pe pagina oficială a spectacolului, „Proorocul Ilie” este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei într-un moment de profundă criză spirituală și morală. Regizorul Botond Nagy declara, înainte de premieră: „Îmi doresc ca prin acest proiect artistic spectatorii să-și analizeze propriile credințe într-o lumină nouă și să înțeleagă adevărata valoare a acestei miraculoase conexiuni interumane care este credința”, transmit reprezentanţii TNB, prin intermediul unui comunicat.

„Respectăm dreptul fiecărui spectator de a avea propriile convingeri și încurajăm dialogul deschis, în spiritul valorilor teatrului ca spațiu al reflecției și al libertății de expresie. Teatrul este, prin definiție, un loc al întrebărilor, nu al răspunsurilor impuse, un spațiu în care fiecare spectator are libertatea de a interpreta și de a reflecta”, mai transmite Teatrul Naţional.

BOR: Utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine

De cealaltă parte, reprezentanţii BOR susţin că respectarea simbolurilor religioase este esențială atât din perspectivă spirituală, cât și culturală, iar folosirea lor inadecvată în manifestări artistice poate fi defăimătoare și lipsită de discernământ.

„Orice manifestare culturală este benefică și educativă în măsura în care respectă, fără a deforma, simțul sacrului. Folosirea simbolurilor religioase în mod inadecvat, fără a prețui înțelesul lor liturgic și moștenirea lor spirituală pentru istoria și cultura universală, nu poate reprezenta o valorificare creștină a acestora.

Respectarea simbolurilor creștine constituie un act deopotrivă spiritual și cultural important și necesar într-o lume tot mai secularizată și înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieții spirituale.

Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, arată Biserica.