Biserica Ortodoxă, din ce în ce mai populară în Marea Britanie și SUA

Publicat: 06 ian. 2025, 22:23, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Biserica Ortodoxă, din ce în ce mai populară în Marea Britanie și SUA
Foto: Dreamstime

Biserica Ortodoxă câștigă din ce în ce mai mulți adepți în Occident. Ortodoxia a devenit și mai populară în rândul persoanelor de sex masculin, care au hotărât să părăsească alte culte, reprezentate, printre altele, de Biserica Protestantă. Motivul care i-a făcut pe acești cetățeni să se apropie de ortodoxie se referă la conservatorism.

Presa din Marea Britanie susține că bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit că aceasta își păstrează „autenticitatea”, spre deosebire de alte culte. Mulți dintre acești tineri au fost convinși că trebuie să se apropie de Biserica Ortodoxă prin intermediul conținutului promovat în online, respectiv al podcasturilor. Astfel, preoții din Occident se gândesc să-și deschidă noi parohii, pentru a putea oferi „tsunamiului” de ortodocși spații de rugăciune.

Conservatorismul Bisericii Ortodoxe, tot mai apreciat în SUA

Ortodoxia a cunoscut o repopularizare începând cu perioada COVID, atunci când restricțiile au atins inclusiv bisericile. Inclusiv foști atei au aderat la ortodoxie. Printre ei, Matthew Ryan, un profesor de științe în vârstă de 41 de ani, care s-a mutat din New York pentru a scăpa de restricțiile COVID, în 2022.

Ceea ce m-a atras cu adevărat la ortodoxie au fost structura, îndrumarea, autenticitatea și istoricitatea”, a menționat Ryan, potrivit The Telegraph.

Ryan a fost botezat în Biserica Ortodoxă în luna septembrie. La fel ca Ryan, alți zeci de bărbați au fost botezați, ca ortodocși. Un sondaj realizat în 2023 de Institutul de Studii Ortodoxe în rândul clerului ortodox din 20 de parohii din 15 state a constatat o creștere cu 80% a numărului de convertiți la Biserica Ortodoxă în 2022, față de nivelurile pre-pandemice din 2019. Dintre aceștia, 60% erau bărbați, comparativ cu 54% în anul 2019.

Printre cei care au aderat la ortodoxie se află cetățeni care au declarat că au fost inspirați de faptul că Biserica Ortodoxă nu a alterat modelul masculin. „Ei (n.r. – preoții) arată ca niște bărbați. Arată ca niște tați, sunt puternici, spiritual, mental, fizic… Cred că tinerii de acum tânjesc să urmeze un tată bun. Isus Hristos este exemplul perfect de masculinitate”, a declarat Emmanuel Castillo, în vârstă de 32 de ani, tată a doi copii, fost militar. El a trecut de la Biserica Protestantă la Biserica Ortodoxă în 2019.

Părintele Truebenbach, de la Biserica Ortodoxă Sfinții Petru și Pavel din Salt Lake City, a vorbit deschis despre interesul din ce în ce mai mare al tinerilor pentru ortodoxie. „Este o formă mai dură de creștinism… Cred că o mulțime de bărbați au îmbrățișat-o și și-au dat seama că este o formă de abnegație cu rezultate reale, care aduce, de fapt, pace și bucurie în inimă ca nimic altceva”, a precizat preotul.

Părintele Timothy Pavlatos, care conduce Biserica Ortodoxă Greacă Sfânta Katherine din Chandler, Arizona, este de acord că „provocarea” Bisericii Ortodoxe îi atrage pe mulți bărbați tineri. „Ortodoxia este o provocare și din punct de vedere fizic și necesită mult… ei trăiesc într-o lume în care gratificarea este instantanee și iei doar ceea ce vrei, ceea ce simți că vrei, ceea ce crezi că ai nevoie, Ortodoxia este opusul acestui lucru, este negarea de sine”, a declarat slujitorul ortodoxiei.

Popularizarea „LGBT” îi îndreaptă pe tineri spre Biserică

Serafim Holland, preot la Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae din McKinney, Texas, a fost, de asemenea, martorul creșterii numărului de convertiți în ultimii ani.

Numărul credincioșilor săi s-a triplat de la pandemie, iar biserica principală nu poate găzdui cele 200 de persoane care vin duminica. Astfel, acum există două slujbe pe zi. Majoritatea noilor convertiți au găsit biserica online și aproximativ 60% sunt bărbați necăsătoriți.

Un aspect care îi atrage pe noii veniți este că, în timp ce alte biserici sunt atrase în dispute pe teme culturale, cum ar fi dezbaterile din jurul comunității LGBTQ, Biserica Ortodoxă nu se schimbă.

Cred că există o mulțime de astfel de lucruri… societatea se cam îndreaptă spre lucrurile noi, iar oamenii se simt presați să creadă lucrurile noi, să vorbească despre lucrurile noi, să accepte lucrurile noi. Noi nu simțim această presiune”, a precizat preotul. El a adăugat: „Nu suntem anti-LGBTQ… suntem pro-moralitate creștină”.

De asemenea, este bine cunoscut faptul că atât morala, cât și disciplina Bisericii Ortodoxe sunt destul de stricte, de rigide, ce presupun slujbe mai lungi, rugăciuni, posturi și diverse cutume.