Biserica Rusă se rățoiește la Biserica Ortodoxă Română, pentru credincioșii basarabeni și ucraineni
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a amenințat Biserica Ortodoxă Română cu „consecințe grave” dacă va continua să atragă la sine clericii și mirenii din Basarabia și Ucraina.
Marți a avut loc ședința Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, sub conducerea Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii. La acest sinod a participat și Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove, cel care păstorește biserica ortodoxă, care ține de Patriarhia Moscovei, de pe teritoriul Republicii Moldova. Această Mitropolie consideră că e singura biserică ortodoxă care trebuie să existe acolo și care este în conflict deschis cu Mitropolia Basarabiei care ține de Biserica Ortodoxă Română.
Mitropolitul Vladinir al Chișinăului a cerut ajutorul superiorilor săi de la Moscova în contextul în care tot mai multe eparhii au trecut, prin voia credincioșilor, de sub oblăduirea sa sub cea a Mitropoliei Basarabiei, păstorită de București.
Situația nu este una nouă pentru Biserica Rusă. Anul trecut șase clerici au fost caterisiți pentru că au trecut sub ascultarea Mitropoliei Bsarabiei. Acum, Sinodul Rus a decis, între altele „să-și exprime dezacordul ferm față de aceste decizii, care, dacă vor fi puse în aplicare în continuare, vor atrage în mod inevitabil consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale dintre Bisericile Ortodoxe Rusă și Română, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu” și „să-l însărcineze pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Antonie de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii, să studieze în continuare problema acțiunilor Patriarhiei Române și să prezinte propuneri Sfântului Sinod în timp util”.
Cu Bucureștiul sau cu Moscova, basarabenii își doresc vizita Patriarhului Daniel
Hotărârea care a stârnit atâta mânie la Moscova a fost luată în ședința Sfântului Sinod al BOR din 29 februarie și cuprindea în ea „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina și reafirmarea faptului că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992”.
Conform unui studiu sociologic realizat în luna februarie 2024 în Republica Moldova, 32,4% din populație consideră că ortodocșii din stînga Prutului ar trebui să ție de Mitropolia Basarabiei. Alți 43,2% preferă Buserica Rusă, iar 21,4 nu au nici o părere. În același timp, însă, 64% dintre cei chestionați ar dori ca Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române să viziteze Basarabia, în timp ce doar 15% nu s-ar bucura de vizită.