Bistriţa-Năsăud: Castelul Teleki din Posmuş, reabilitat cu fonduri europene, îşi deschide porţile cu 3 zile de festival
Castelul Teleki din localitatea Posmuş, care în ultimii patru ani a trecut prin ample lucrări de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene câştigat de Consiliul Judeţean, îşi va deschise porţile pentru vizitatori în perioada 9-11 septembrie, printr-un festival ce va combina arta contemporană cu teatrul, filmul, muzica şi arta culinară.
Potrivit informaţiilor furnizate miercuri AGERPRES de către managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, în administrarea căruia se află castelul de la Posmuş, festivalul ArtCast Teleki, singurul de acest fel din judeţ, îşi propune ca, pe parcursul celor trei zile, să faciliteze implicarea societăţii civile în salvarea, protejarea şi revitalizarea vieţii culturale din jurul castelului.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 9 septembrie, de la ora 18,00, şi va fi marcată prin vernisarea a şase expoziţii, una dintre acestea cu fotografii din arhiva AGERPRES reprezentând reşedinţele familiei regale a României.
Programul va fi completat cu un festival de film, degustări de vinuri din zona viticolă Lechinţa, târg de produse tradiţionale, plimbări cu şareta trasă de cai şi momente muzicale susţinute de trupa Hara şi de Cimpoierii Transilvaniei.
În cea de-a doua zi, turiştii vor fi invitaţi la picnic şi vor putea admira în curtea castelului maşini de epocă, iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistriţa-Năsăud” va lansa ruta culturală turistică „Porţile Transilvaniei”.
Cea de-a treia zi de festival va fi dedicată promovării produselor locale şi se va încheia cu un concert susţinut de Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
Castelul Teleki din localitatea Posmuş se află pe raza comunei Şieu, la aproximativ 40 de minute de mers cu maşina de municipiul Bistriţa.
Contractul de finanţare pentru reabilitarea şi restaurarea acestui monument istoric construit în stil baroc, ce datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, a fost semnat în noiembrie 2017, finanţarea venind prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.
Valoarea totală a proiectului cu finanţare europeană a fost de aproximativ 22 milioane de lei, din care 98% fonduri nerambursabile.