Bitcoin sau aur ?

Publicat: 29 aug. 2024, 08:00, de Autor: George Andrei, în OPINII , ? cititori
Bitcoin sau aur ?

Nu există nicio îndoială că săptămânile din luna august 2024, în special din prima parte, vor fi unele de reținut. Performanța activelor, în special ale activelor cu risc, au ridicat întrebări și comparații semnificative, deoarece investitorii au experimentat niveluri de volatilitate pe care nu le-am mai văzut de la debutul COVID 19, de la care au trecut mai bine de patru ani.

Acțiunile globale au fost grav afectate și, la apogeul lor, S&P 500 și NASDAQ au scăzut cu peste patru și, respectiv, șase procente, în prima săptămână din lună.

Evenimentele de pe piață de această natură reprezintă o bună oportunitate de a face un pas înapoi și de a ne aminti de elementele fundamentale ale fiecărei clase de active, inclusiv pe aur, și un moment oportun pentru a evalua modul în care au funcționat în raport cu așteptările pieței.

Compoziția portofolilor a funcționat conform așteptărilor investitorilor în aceste condiții extreme de piață.

În acest context, a existat un nivel crescut de retorică în ceea ce privește criptomonedele și utilizarea bitcoin ca și măsură de „acoperire împotriva inflației” sau ca depozit de valoare.

Există păreri potrivit cărora bitcoin este „aur digital”. Dar, numeroși cercetători de piață, chiar și mass-media, contestă această premisă, iar concluzia este că tot aurul fizic rămâne un refugiu de bază.

Apreciez că cel mai bun mod de a compara bitcoin și aurul este să ne uităm la cifre, începând cu randamentele.

În ultimii cinci ani, aurul și bitcoinul au oferit profituri puternice. Nu există nicio îndoială că bitcoin a oferit avantaje semnificative, însă uneori și dezavantaje, dar cu ce preț în comparație cu aurul?

Dacă privim mai profund, trebuie să ne concentrăm mai întâi pe volatilitate

Pur și simplu, aurul și bitcoin se află la capetele opuse ale spectrului de volatilitate. Pe o bază continuă de cinci ani, datele arată o imagine destul de clară: aurul este mai puțin volatil.

Aurul și-a demonstrat de multă vreme rolul de activ refugiu, care este susținut prin cazuri de utilizare clare de către băncile centrale, deținerile de investiții pe termen lung și economiile globale, astfel încât volatilitatea sa se află la capătul inferior al spectrului de active comparative.

Cel mai puternic caz de utilizare al Bitcoin, așa cum este descris de principalii manageri de active, este poziția sa ca un indicator al adoptării globale a blockchain-ului, făcându-și performanța și volatilitatea mai aproape de stocurile tehnologice.

Rezultatele de la începutul anului 2024, până în prezent, inclusiv cea mai recentă corecție de piață, confirmă în continuare că aurul și bitcoin au profiluri semnificativ diferite.

Să ne uităm acum la corelație. Din nou, cifrele demonstrează că bitcoin și aurul au factori diferiți și, în perioadele de stres crescut în condițiile pieței, aurul oferă un impact unic asupra unui portofoliu diversificat.

Analizând datele atât de la începutul anului, cât și media din ultimii cinci ani, performanța aurului oferă o corelație pozitivă pe piețele în creștere și o corelație negativă pe piețele descendente.

Privind puțin mai îndeaproape la corelațiile săptămânale ale tranzacțiilor pe aur, raportat la evoluția indicelui de pe Wall Street, S&P 500, putem observa că invazia rusă în Ucraina, din 2022, oferă un moment de piață care amplifică rolul aurului ca refugiu sigur și performanța clară care îl separă de bitcoin.

Aceste evoluții oferă un element suplimentar de certitudine că aurul este acceptat la scară globală, fără restricții, ca un fiind un depozit de valoare care protejează investitorii de riscurile economice și geopolitice.

Potrivit datelor furnizate de Bloomberg și World Gold Council, poate fi făcută o radiografiere a riscurilor și avantajelor aduse de cele două tipuri de investiții: în aur sau bitcoin.

Am examinatm randamentele pe o bază ajustată la risc, folosind un portofoliu diversificat pentru a demonstra cazul.

Am simulat impactul performanței asupra acestui portofoliu adăugând o alocare variind de la 2,5% până la 10% și am evaluat impactul la diferite niveluri de alocare.  Din analiza noastră reiese clar că o alocare de aur reduce volatilitatea, oferind în același timp randamente îmbunătățite și face acest lucru în mod constant chiar și cu un nivel crescut de alocare.  Cu toate acestea, nu este cazul bitcoin.  Cu cât alocați mai mult, cu atât riscul este mai mare.

,,Este esențial să ne amintim, și un punct amplificat în săptămâna din 5 august, că, pentru a fi cu adevărat un activ refugiu, este esențial un tip corect de performanță în timpul reducerilor semnificative ale pieței.  Ceea ce puteți găsi este că, odată stabilit, bitcoinul nu a demonstrat aceleași caracteristici ca aurul în acele momente critice. Când vă așteptați la protecție împotriva mișcărilor semnificative ale pieței, bitcoin a urmărit activele de risc”, comentează Bloomberg.

Adăugarea de aur la un portofoliu oferă o diversificare demonstrată, în timp ce bitcoin nu oferă nicio diversificare reală: adăugarea de bitcoin este la fel cu creșterea expunerii la acțiuni cu risc ridicat (cum ar fi acțiunile tehnologice, susținând în continuare cel mai frecvent caz de utilizare pentru bitcoin fiind un proxy pentru adoptarea blockchain-ului).

Alocarea aurului în portofoliu oferă un nivel crescător de rentabilitate ajustată la risc, la orice nivel de alocare. Menținerea acestuia în ultimul deceniu (reechilibrarea după caz) ar fi crescut randamentele ajustate la risc și ar fi redus volatilitatea.

Alocarea bitcoin către un portofoliu și menținerea acestuia în ultimul deceniu (reechilibrare) ar fi crescut rentabilitatea ajustată la risc la un anumit nivel, în acest caz 2,5%. Cu toate acestea, dincolo de acest nivel de alocare, volatilitatea portofoliului ar fi fost mai mare; trageri mai mari; rentabilitatea ajustată la risc s-ar deteriora.

Datele demonstrează că aurul și bitcoinul sunt investiții foarte diferite, fiecare cu caracteristici și riscuri unice. 

În timp ce bitcoinul poate aduce anumite beneficii unui portofoliu diversificat, datele arată că nu este o investiție echivalentă cu aur sau un substitut pentru aur, deoarece adaugă risc prin volatilitate crescută și randamente comparabile cu activele cu risc ridicat.

Pe baza performanței dolarului american între 30 iulie 2010 și 31 iulie 2024, Bloomberg face un calcul de profitabilitate și pierdere.

Portofoliul mediu ipotetic: alocare de 50% pe acțiuni (40% MSCI World Net Total Return Index, 5% MSCI EM Net Total Return Index, 5% MSCI World Small Cap Net Total Return Index), alocare de 40% la venit fix (20% Bloomberg US Treasury Index, 15% Bloomberg US Corporate Bond Index, 5% Bloomberg US Corporate High Yield Total Return Index) și alocarea de 10% la active alternative (3,3% FTSE REITs Indicele, 3,3% HFRI Hedge Fund Index și 3,3% Bloomberg Commodity Index).

Rezultă că decizia de alocare a investițiilor pe aur și bitcoin vine din reducerea proporțională a tuturor activelor.

Randamentele ajustate la risc sunt calculate ca randament anual/volatilitate anualizată.

Un exemplu elocvent poate fi dat de situația din Australia, o piață relativ separată de turbulențele de pe piețele americane.

Aici poate fi văzut rolul aurului în portofoliile australiene, pe fondul creșterii volatilității ratei dobânzii de referință a Reserve Bank of Australia (RBA).

Rolul aurului în portofoliile australiene a devenit evident, pe fondul creșterii volatilității ratei dobânzii.

Volatilitatea ratei dobânzii din Australia a crescut brusc recent, crescând și riscul unui portofoliu tradițional de 60/40.

Iar riscul inflaționist ridicat – în ciuda semnelor recente de răcire – a slăbit rolul obligațiunilor ca diversificator tradițional de risc de portofoliu.

Credem că o corelația scăzută constantă a aurului cu acțiunile australiene și perspectiva atractivă de rentabilitate vor aduce beneficii portofoliile locale.

Datele recente despre inflație și comentariile de la Reserve Bank of Australia (RBA) au resetat așteptările privind reducerea ratelor dobânzii.

Volatilitatea așteptărilor ratelor și randamentele ridicate pot amplifica riscurile tradiționale ale portofoliului.

Aurul rămâne astfel un activ puternic performant, cu o corelație scăzută cu acțiunile și obligațiunile locale, care poate ajuta la îmbunătățirea performanței portofoliilor australiene.

Calculat anualizat, raportat la dolarul australian (AUD), investițile în aurul au generat un randament de 22%, depășind majoritatea celorlalte active, incusiv investițiile în bitcoin.