Blefaroplastia: Tot ceea ce trebuie să știți despre operația pleoapelor

Publicat: 08 dec. 2021, 18:45, de Otilia Caloian, în LIFESTYLE , ? cititori
Blefaroplastia: Tot ceea ce trebuie să știți despre operația pleoapelor

Blefaroplastia este o procedură folosită pentru a trata pleoapele căzute. În timpul acestui tip de intervenție chirurgicală plastică, medicul specialist îndepărtează pielea, mușchii și, uneori, grăsimea care ar putea duce la lăsarea pleoapelor peste ochi.

Chirurgia pleoapelor este solicitată în primul rând de persoanele care caută tratamente anti-îmbătrânire. Lăsarea pleoapelor peste ochi este o parte naturală a îmbătrânirii, dar puteți lua în considerare acest tip de intervenție chirurgicală dacă începeți să consideri astfel de efecte naturale ca fiind deranjante. De asemenea, unele persoane optează pentru blefaroplastie dacă au pungi semnificative sub ochi sau dacă sprâncenele încep să se lase, explică Maximilian Muntean, medic Primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, citat de Agerpres.

Cum afectează blefaroplastia vederea

Pentru unii oameni, blefaroplastia poate reprezenta o necesitate medicală deoarece pleoapele lăsate pot afecta vederea. “Pregătirea pentru intervenția chirurgicală a pleoapelor este complexă. În primul rând, veți avea nevoie de o consultație inițială cu un chirurg plastician pentru a discuta aspectele care vă preocupă și rezultatele dorite pentru pleoape. De asemenea, veți dori să vă întrebațochirurgul despre acreditările și experiențele sale cu acest tip de intervenție chirurgicală”, explică medicul.

 În ce constă pregătirea pentru operația de blefaroplastie?

Înainte de a fi supuși acestei proceduri, medicul estetician va trebui să efectueze câteva teste. Se efectuează un examen fizic pentru a privi și măsura ochii. De asemenea, sunt efectuate teste de vedere. În cele din urmă, medicul va face fotografii ale pleoapelor care vor ajuta în timpul procedurii.

Este important să-i spuneți chirurgului despre orice medicamente pe care le luați, cum ar fi: medicamente prescrise, remedii fără prescripție medicală sau suplimente din plante. Vi se va cere să încetați administrarea unor medicamente care pot crește riscul de sângerare în timpul procedurii, cum ar fi ibuprofenul. De asemenea, va trebui să renunțați la fumat cu câteva săptămâni înainte de o blefaroplastie.

Cum decurge operația de blefaroplastie?

Blefaroplastia se efectuează în ambulatoriu. Asta înseamnă că puteți merge acasă la scurt timp după procedură. Anestezia generală este utilizată doar pentru unele persoane. Chirurgul va opta de obicei pentru anestezie locală pentru efectuarea acestei proceduri.

Prima intervenție se realizează asupra pleoapelor superioare. Aici, chirurgul va face o tăietură mică și va îndepărta excesul de piele, precum și mușchii și uneori grăsimea. Unele dintre aceste țesuturi ar putea fi mutate în alte zone din jurul ochiului înainte ca chirurgul să închidă incizia.

Blefaroplastia pleoapei inferioare implică de obicei îndepărtarea grăsimii, care contribuie la apariția pungilor de sub ochi, precum și, uneori, îndepărtarea unei cantități mici de piele. Incizia poate fi, fie pe interiorul pleoapei, fie pe exterior, sub genele inferioare. La unii oameni, pleoapă inferioară poate fi strânsă sau fixată de scheletul osos, explică doctorul.

Cât de grea este recuperarea?

Recuperarea după blefaroplastie este relativ scurtă în comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale. Imediat după procedură, vei fi mutat într-o cameră de recuperare. Veți fi monitorizat pentru efecte secundare și, dacă nu există complicații, veți merge acasă în aceeași zi.

Este important să vă odihniți câteva zile imediat după intervenția chirurgicală a pleoapelor. S-ar putea să aveți unele umflături și dureri. Medicul vă poate recomanda să luați ibuprofen pentru a ameliora aceste simptome. Să aveți în vedere că poate dura o săptămână sau două pentru ca aceste simptome să dispară complet. Chirurgul vă poate recomanda și comprese reci sau cu gheață pentru următoarele două zile.

Vederea încețoșată și sensibilitatea la lumină sunt, de asemenea, posibile efecte secundare pe termen scurt. Însă, va trebui să vă adresați medicului dacă aceste simptome durează mai mult de o zi sau două. Nu puteți purta lentile de contact timp de două săptămâni după intervenția chirurgicală a pleoapelor. Asigurați-vă că aveți o alternativă, cum ar fi ochelarii, la îndemână.

Nu trebuie să țineți ochii acoperiți pe toată durata fazei de recuperare, dar s-ar putea să fiți trimiși acasă cu tifon pentru a proteja zona. De asemenea, va trebui să curățați ușor zona operată și să o păstrați curată.

Cât de eficientă este blefaroplastia?

Uneori, blefaroplastia este utilizată împreună cu o altă procedură aferentă pentru a îmbunătăți rezultatele. Unele persoane cu sprâncene lăsate semnificativ ar putea opta pentru un lifting de sprâncene. Altele pot opta chiar și pentru un lifting complet pentru a rezolva în același timp alte preocupări cosmetice. S-ar putea să fie necesar să vă întrebați chirurgul dacă alte proceduri ar ajuta la creșterea efectelor intervenției chirurgicale pe pleoape.

Operația pleoapelor este o procedură ce trebuie realizată o singură dată. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de intervenții chirurgicale ulterioare dacă nu ați urmat atent sfaturile medicului sau au apărut complicații în timpul perioadei de recuperare, conchide doctorul.

Cât costă operația de blefaroplastie

În funcție de tipul și complexitatea opreației, precum și de clinica pe care o alegeți, operația de blefaroplastie costă între 1.200 și 3.500 de euro, potrivit tarifelor afișate pe site-urile clinicilor de medicină estetică.