Bloomberg: Criza economică din Germania poate deveni ireversibilă. Europa ar putea urma
Germania, considerată mult timp motorul economic al Europei, se confruntă cu o criză economică profundă, care riscă să devină ireversibilă.
După cinci ani de stagnare, economia țării a scăzut cu 5% față de nivelurile de dinainte de pandemie, iar șocurile structurale din sectorul energetic și din industria auto din Germania continuă să frâneze redresarea, arată Bloomberg.
Problemele majore ale economiei germane
Prețurile ridicate la energie și scăderea exporturilor au avut un impact sever asupra gospodăriilor germane, reducând veniturile anuale cu aproximativ 2.500 de euro per familie. În același timp, competitivitatea națională este în declin. Potrivit Bloomberg, problemele Germaniei sunt rezultatul unor decizii economice greșite și a unor factori externi, precum războiul din Ucraina și concurența crescândă din partea Chinei.
Industria auto, unul dintre pilonii economiei germane, pierde teren rapid. Se estimează că în următorii zece ani, acest sector ar putea înregistra o scădere de 40% a valorii adăugate, din cauza relocării producției și a pierderii cotei de piață.
De asemenea, inflația ridicată și dobânzile mari au scăzut puterea de cumpărare a populației, ceea ce a dus la creșterea numărului de falimente. În prima jumătate a anului 2024, peste 11.000 de companii germane au intrat în insolvență, marcând cel mai mare număr de insolvențe din ultimii zece ani.
Implicațiile crizei economice din Germania pentru Europa
Criza economică din Germania are efecte directe asupra întregii Uniuni Europene. Amy Webb, director al Institutului Future Today, avertizează că declinul lent și prelungit al Germaniei va afecta și alte economii europene. Reducerea investițiilor interne, migrarea talentelor și scăderea nivelului de trai creează un „cocktail periculos” care riscă să destabilizeze întreaga regiune.
Potrivit lui Joachim Nagel, președintele Bundesbank, piețele externe în creștere nu mai oferă un impuls semnificativ economiei germane, așa cum s-a întâmplat în trecut. În acest context, redresarea economică a Europei este pusă sub semnul întrebării.
Există speranță pentru redresare?
În ciuda provocărilor, Germania are și avantaje competitive. Cu cea mai scăzută rată a datoriei publice dintre țările G7, Berlinul dispune de spațiu fiscal pentru investiții semnificative în infrastructură și alte sectoare esențiale. Economiștii estimează că pentru a-și recâștiga competitivitatea, Germania ar trebui să majoreze cheltuielile anuale pentru bunuri publice cu 160 de miliarde de euro, echivalentul a peste 1% din PIB.
De asemenea, economiștii prevăd o redresare moderată a economiei pe termen scurt, însă aceasta depinde de voința politică de a adopta măsuri decisive.