Președintele american Donald Trump a început să le spună liderilor Uniunii Europene (UE) ce trebuie să facă pentru a avea pace în Ucraina. Cererea lui Trump a expus principala problemă a Europei.

Potrivit estimărilor Bloomberg, apărarea Ucrainei și extinderea propriilor forțe armate le-ar putea costa pe cele mai mari puteri ale continentului încă 3,1 trilioane de dolari, în următorii 10 ani.

Potrivit unui înalt oficial european, Rusia are un avantaj semnificativ față de Europa în ceea ce privește numărul de militari ce pot fi mobilizați, iar economia sa militară este capabilă să producă obuze și alte echipamente militare într-un ritm care depășește nevoile armatei de pe linia frontului din Ucraina.

Între timp, membrii UE se ceartă dacă să limiteze achizițiile la furnizorii europeni, care nu vor fi pregătiți să furnizeze unele dintre armele necesare ani de zile, în loc să colaboreze cu britanicii sau să cumpere de la americani. Alții cred că blocul ar trebui să investească în drumuri, nu în artilerie.

Creșterea bugetului total al apărării la aproximativ 3,5% din PIB e inevitabilă în UE

Întărirea Forțelor Armate ale Ucrainei ar putea costa aproximativ 175 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, în funcție de starea trupelor sale la momentul ajungerii la încetarea focului și de cât teritoriu va trebui apărat. O forță de menținere a păcii cu 40.000 de oameni va costa aproximativ 30 de miliarde de dolari în această perioadă.

Cei mai mulți bani vor fi direcționați pentru consolidarea forțelor armate ale statelor membre UE și creșterea bugetului total al apărării la aproximativ 3,5% din PIB. Fonduri suplimentare vor fi destinate finanțării rezervelor de artilerie, sistemelor de apărare aeriană și sistemelor de rachete. Acest lucru va consolida granițele de est ale UE, va pregăti forțele armate ale blocului pentru o desfășurare rapidă și va servi drept un impuls pentru creșterea masivă a industriei europene de apărare.

Vor trebui făcute alegeri dificile în ceea ce privește cheltuielile

Pentru a mobiliza resurse la scara necesară, guvernele europene vor trebui să-și revizuiască radical structurile bugetare, să colaboreze cu liderii corporativi pentru a-și restructura industriile de apărare și aproape sigur să accepte o emisiune comună de datorii. Acest lucru va necesita genul de voință politică, gândire vizionară și sacrificiu de sine pe care mulți membri ai UE nu au reușit să le demonstreze până acum.

Vor trebui făcute alegeri dificile în ceea ce privește cheltuielile pentru sănătate, educație și securitate socială. Și aceste decizii vor fi luate pe fundalul tulburărilor populare, care, cel puțin la periferie, vor fi alimentate de Kremlin.

Potrivit estimărilor publicației, Ucraina va trebui să cheltuiască aproximativ 230 de miliarde de dolari pentru a reface clădirile și infrastructura deteriorate în timpul războiului. Dacă primește finanțare în aceste scopuri și se ajunge la o înțelegere solidă, sectoarele energetice, industriale și construcții ale Ucrainei ar putea crește dramatic. Acest lucru va ușura în cele din urmă povara UE. Kievul a reușit, de asemenea, să-l intereseze pe Trump cu rezervele sale de minerale, cum ar fi uraniu, litiu și grafit.

Cu toate acestea, există în prezent un deficit de 130 de miliarde de dolari între nevoile Ucrainei și finanțarea promisă. Acest lucru pune în pericol orice redresare economică și ar putea submina sustenabilitatea pe termen lung a țării.

Război în Ucraina – negocieri de pace

Președintele american Donald Trump, într-o conversație telefonică cu Vladimir Putin, a fost de acord să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului, o schimbare în politica anterioară a SUA.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessant, a prezentat, de asemenea, un acord de parteneriat economic președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

La rândul lor, autoritățile europene se așteaptă ca Trump să declare că acestea trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei și să desfășoare acolo trupe pentru a menține un tratat de pace, la a cărui încheiere nu vor participa.