Rezilierea acordului dintre Ucraina și Rusia a fost deja luată în considerare pe piețele europene de gaze. Regiunea va putea găsi surse de aprovizionare alternativă, potrivit analizei executivului UE, citat de agenția de știri Bloomberg.

Analiza a fost pregătită pentru a liniști statele membre și piețele înainte de expirarea tratatului privind tranzitarea de gaze rusești prin Ucraina. Aceasta arată că, în timp ce prețurile gazelor din Europa sunt departe de vârfurile atinse în timpul crizei din 2022 – datorită creșterii importurilor de gaz natural lichefiat, care au înlocuit o mare parte din cantitățile de gaze venite din Rusia -, acestea sunt încă ridicate și multe gospodării și întreprinderi se luptă cu facturile mari.

La începutul acestei luni, contractele futures de referință ale continentului, pe gaze, au atins cele mai înalte niveluri dintr-un an, deoarece echilibrul pieței rămâne fragil și chiar și micile întreruperi provoacă agitație. Documentul comisiei, care nu a fost încă publicat, precizează:

„Având în vedere că lumea produce anual peste 500 de miliarde de metri cubi de GNL, înlocuirea a aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz rusesc care tranzitează Ucraina ar trebui să aibă un impact redus asupra prețurilor gazelor naturale din UE. Se poate presupune că încetarea tranzitului a fost luat în considerare, având în vedere prețurile gazelor pentru această iarnă”.

Austria și Slovacia se pot descurca fără livrările de gaze din Rusia

UE susține de mult timp că statele membre care continuă să importe gaz rusesc pe ruta ucraineană – în primul rând Austria și Slovacia – se pot descurca fără aceste livrări. Comisia a declarat că nu va intra în negocieri pentru păstrarea acestui traseu. Cu toate acestea, cumpărătorii de gaze din Slovacia și Ungaria continuă negocierile pentru menținerea aprovizionării cu gaze după expirarea acordului de tranzit, propunerea implicând un schimb între Azerbaidjan și Rusia.

Se observă că preocupările legate de fluxurile rusești au încurajat recenta creștere a prețurilor pe piața europeană a gazelor. Acest lucru a fost agravat de problemele de aprovizionare pe fondul epuizării rapide a stocurilor UE, care au scăzut sub media lor pe cinci ani pentru prima dată de la criza energetică.

Comisia a spus că din august 2022, statele membre au reușit să reducă cererea de gaze cu 18% față de media din ultimii cinci ani. SUA intenționează, de asemenea, să sporească livrările de GNL în următorii doi ani, iar aceste provizii ar putea ajuta UE să facă față oricăror perturbări.

„Cel mai realist scenariu este rezilierea acordului de tranzit și încetarea livrărilor de gaze rusești prin Ucraina. UE este ‘bine pregătită'”, rezumă documentul.

OMV a reziliat ieri contractul cu Gazprom, încheiat în 2006 și care ar fi trebuit să se deruleze până în 2040. Aceasta a precizat că rezilierea a fost cu intrare în vigoare imediată.