Blue Monday, cea mai deprimantă din an. Cum fac față românii grijilor și cheltuielilor la început de 2025
Începutul de an vine cu un val de greutăți pentru români, care trebuie să facă față cheltuielilor mari, în timp ce bugetele lor au scăzut considerabil. 20 ianuarie, desemnată cea mai deprimantă zi din an – Blue Monday, nu este doar un fenomen. Un studiu realizat recent arată că 3 din 10 români sunt mai triști în această zi. Iar pentru cei mai mulți, prima lună din an a venit la pachet cu griji mai mari.
Blue Monday la români: început de ani cu griji financiare
A treia zi de luni din ianuarie este cunoscută drept „Blue Monday”. Asociată cu o stare emoțională dificilă, această zi este un fenomen cunoscut și în România. Mai exact, 5 din 10 români au auzit de această zi, iar 3 din 10 spun că resimt efectele, după cum arată un studiu recent realizat de Raiffeisen Bank România, în colaborare cu Appinio.
Cei mai conștienți de efecte acestei perioade încărcate emoțional sunt persoanele cu studii superioare și locuitorii Capitalei, mai arată același studiu. Românii se simt copleșiți în primele săptămâni din an în primul rând din cauza banilor și a dificultăților financiare. De asemenea, oboseala și vremea de afară contribuie la starea lor de tristețe.
Cum arată luna ianuarie pentru cei mai mulți dintre români
După perioada sărbătorilor, de belșug și bucurie, urmează o perioadă în care cei mai mulți dintre români strâng cureaua. 50% cheltuie mai puțin, 29% își stabilesc un buget strict, iar 60% au alocat mai puțini bani pentru această perioadă.
Același studiu relevă faptul că tot mai mulți români sunt stresați din cauza banilor. 53% devin mai precauți cu cheltuielile, în timp ce 22% sunt mai predispuși la decizii impulsive.
Stresul financiar și grijile îi împing pe mulți să intre în economii sau chiar să se împrumute (40%).
Iar când vine vorba despre împărțirea banilor, doar 4 din 10 folosesc aplicații financiare pentru gestionarea bugetului. Cea mai deschisă categorie de vârstă către asemenea instrumente sunt cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
O atitudine diferită față de începutul de an o au tinerii, care tind să fie mai precauți. Cei cu vârste între 18 și 24 de ani fac eforturi să pună bani deoparte.