BNR: emisiune numismatică cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii „Neptun”
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 5 noiembrie 2024, o monedă din aur cu tema Operațiunii ,,Neptun” și o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.
Emisiunea marchează momentul debarcări trupelor aliate din Normandia, un asalt de anvergură cu transportoare blindate și operațiuni cu amfibii de pe mare, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 6 iunie 1944.
Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României în anul 1944, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă portretele și numele lui Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, guvernatori ai BNR, Palatul Vechi al Băncii Naționale a României în fundal și inscripția «OPERATIUNEA ,,NEPTUN”».
Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” au putere circulatorie pe teritoriul României.
Colile speciale conțin câte patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei. Bancnotele sunt înseriate consecutiv și au aceleași specificații tehnice ca bancnotele de circulație cu valoare nominală de 10 lei.
Colile speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, sunt introduse în plicuri de prezentare și sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, precum și seriile bancnotelor.
Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” este de 1.000 de piese, iar pentru coala specială, formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, este de 5.000 de exemplare.
Preţurile de vânzare sunt:
- 4.200,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;
- 60,00 lei, exclusiv TVA, pentru coala specială formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, inclusiv certificatul de autenticitate.
Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” și a colilor speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.
Operațiunea Neptun, cunoscută și ca Debarcările din Normandia, a fost asaltul cu operațiunile amfibii din timpul Operațiunii Overlord declanșată de Aliații occidentali pentru deschiderea celui de-al doilea front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ziua Z inițială pentru declanșarea operațiunii (5 iunie) a fost amânată cu 24 de ore, pentru 6 iunie 1944. Atacul inițial a avut două faze: o debarcarea a parașutiștilor americani și britanici (printre ei se afla și un batalion canadian) la scurtă vreme după miezul nopții și o debarcare amfibie a infanteriștilor și diviziilor blindate aliate pe plajele Franței, care a fost declanșată la ora 06:30. Operațiunea a presupus transpotarea a numeroși soldați și a unei uriașe cantități de materiale din Anglia și Țara Galilor cu ajutorul avioanelor de mare capacitate și a vaselor comerciale, cât și asigurarea condițiilor pentru desfășurarea cu succes a debarcărilor – asigurarea superiorității aeriene și maritime totale în zona Canalului Mânecii, cât și sprijinirea infanteriei debarcate prin intermediul bombardamentelor aeriene și navale.
În operațiune au fost implicați peste un milion de oameni, dintre care peste 195.000 de civili din marina comercială. Operațiunea Neptun a fost declanșată în largul coastelor Normandiei și în peninsula Cotentin, pe cinci plaje – Gold, Juno, Omaha, Sword și Utah.