BNR: Nivelul inflației de bază este mult prea mare și trebuie luate măsuri de temperare

Publicat: 14 mart. 2022, 14:37, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
BNR: Nivelul inflației de bază este mult prea mare și trebuie luate măsuri de temperare

Nivelul inflației, de 8,53% în februarie, este îngrijorător pentru toată lumea, inclusiv pentru economiștii din Banca Națională. Iar problema cea mai mare este că majorarea prețurilor nu se va opri la acest nivel, ci va continua, cu șanse foarte mari de a depăși 10% în următoarele luni.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a declarat pentru Agerpres că există posibilitatea ca în luna martie să vedem o inflație care înaintează încet, cu o mică diferență în plus, la fel ca în februarie (când a urcat de la 8,35% la 8,53%).

„Inflaţia merge înainte, este 8,53% rata pe 12 luni, foarte mare în condiţiile în care acţionează şi au acţionat şi în luna februarie şi rămân în vigoare şi în luna martie dispoziţiile legale privind plafonarea şi subvenţia de la stat (la gaze şi energie electrică – n. r.)”, a spus Vasilescu.

El a afirmat că la capitolul produse alimentare de la începutul anului se tot vorbeşte despre scumpirea alimentelor, dar lună de lună „capitolul mărfuri nealimentare a fost vedeta inflaţiei” şi la mărfurile alimentare au crescut preţurile doar prin câteva poziţii.

„Acum, în februarie anul acesta, numărul de poziţii s-a mărit, dar marea majoritate a produselor alimentare au rămas în matca lor, preţurile lor. Şi scumpiri sunt sigur la produsele de bază şi iau în primul rând ce este peste media anuală. Media anuală la alimente este 8,84%, cea mai mare din 12 luni, cu scumpiri în special la pâine, la cartofi, record, 30%, la fructe proaspete, la citrice, la ulei de asemenea record, vedem şi în magazine, 26,12%, foarte mare creşterea, telemeaua, untul, ouăle, laptele, zahărul, zahărul cu 12%. La produse nealimentare gama s-a restrâns şi diferenţa la rata anuală dintre produsele alimentare şi nealimentare este foarte mică, de la 8,84, la 9,33 şi aceleaşi produse cu o singură diferenţă. Electricitatea s-a ieftinit în februarie”, a susţinut reprezentantul BNR.

Potrivit acestuia, mărfurile administrate „stau pe o poziţie foarte cuminte”.

„Vom vedea o inflaţie care înaintează încet în luna martie. Poate că va fi tot aşa ca în luna februarie, o mică diferenţă în plus la inflaţie, după care va veni luna aprilie pentru care prognoza Băncii Naţionale sună cu două cifre, 11,2%, şi cu adnotarea făcută de Banca Naţională în raportul asupra inflaţiei din luna februarie în care a spus clar că această prognoză este făcută bazându-ne pe datele pe care le avem disponibile la ora actuală. Nu se ştie dacă aceste date vor rămâne constante şi le vom lua în calcul şi în luna aprilie sau în luna aprilie datele acestea se vor schimba, având în vedere că între timp a început şi un război aproape de graniţa noastră”, a explicat Adrian Vasilescu.

Inflația de bază este prea mare

Și Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR, se declară preocupat de nivelul inflației și arată că vor fi obligatorii măsurile de combatere, important fiind însă dozajul acestora.

„Ce este preocupant – şi trebuie să spunem acest lucru – este o rată relativ ridicată a inflaţiei de bază, deci inflaţia din care scoatem preţul energiei, preţul gazelor şi electricităţii. Deci, scoatem preţurile volatile şi acolo vedem 5,96% rata inflaţiei, ceea ce este preocupant pentru noi. Însă, prognoza Băncii Naţionale rămâne aceeaşi, cea care a fost publicată. Noi vom reanaliza, ne vom reface calculele. Situaţia din Ucraina complică, desigur, lucrurile. Vine după momente tensionate, vine după problemele din lanţurile de producţie, problemele care existau deja în piaţa produselor energetice şi vine să complice aceste evoluţii şi nu ne face munca mai uşoară”, a afirmat Cristian Popa, la Digi 24.

El a arătat că relaţiile comerciale ale României cu Rusia şi Ucraina sunt foarte reduse, între 1 şi 3%, iar impactul direct pe acest canal este redus.

„Deciziile noastre nu sunt uşurate de situaţia actuală. Desigur, noi ne vom reface calculele, vom reface analizele. Ce e important de spus este că la acest nivel de inflaţie cred că trebuie luate măsuri în continuare. Vom vedea dozajul acestor măsuri. Noi nu facem forward guidance, deci nu ne preanunţăm deciziile, tocmai pentru că în acest mediu foarte incert e bine să avem flexibilitate, însă cred că e nevoie de măsuri. E o opinie personală. Vom vedea, până pe 5 aprilie lucrăm la aceste lucruri. Avem instrumente”, a spus Popa.

De asemenea, reprezentantul BNR a vorbit şi de situaţia de pe piaţa valutară, unde a spus că a fost ”o anumită agitaţie”.

„Există două tipuri de bani. Sunt bani electronici, banii din bancă unde cursul este foarte stabil. Avem cel mai stabil curs din regiune, am văzut volatilitate destul de crescută în ţări din jurul nostru. Am văzut diferenţe între minim şi maxim de până la şi depăşind 10% la zlotul polonez şi la coroana cehă, spre exemplu. Însă, dacă vorbim de banii fizici, de bancnote aici, avem în vedere casele de schimb valutar şi casieriile băncilor. E foarte important de spus că în această piaţă a fost un anumit deficit de valută fizică, deci de bancnote. Valută electronică a fost, piaţa este lichidă, nu este nicio problemă acolo”, a explicat Cristian Popa.

Cristian Popa a explicat că la casele de schimb valutar nu există un stoc foarte mare de bancnote pentru că acolo se cumpără şi se vinde valută, iar când stocul de valută se termină merg la casieriile băncilor şi accesează de acolo stocul de bani.

În ceea ce priveşte băncile, acestea pot cere valută din vestul Europei şi aceasta este adusă cu avionul. „Pentru bănci nu are sens să ţină foarte mulţi bani în fiecare sucursală, pentru nu este eficient pentru ele”, a subliniat Popa, care a apreciat că piaţa s-a calmat şi nu au fost justificate temerile.