BNR reabilitează sucursala din Sibiu. „Prezintă degradări ample, cu riscuri”. Licitație pe 10 septembrie

Publicat: 17 aug. 2024, 19:23, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
BNR reabilitează sucursala din Sibiu. „Prezintă degradări ample, cu riscuri”. Licitație pe 10 septembrie

Banca Națională a României (BNR) a pus în licitație lucrările de reabilitare a sucursalei sale din Sibiu, clădire veche de peste 130 de ani, care de-a lungul vremii a găzduit entități bancare, financiare și sociale.

Clădirea în care funcționează sucursala din Sibiu a BNR va fi reabilitată în cadrul unui contract în valoare de aproximativ un milion de euro.

Caietul de sarcini arată că se are în vedere reabilitarea fațadelor principale, înlocuirea tâmplăriei de la uși și ferestre, refacerea soclului, realizarea unui nou sistem de iluminat exterior arhitectural, precum și refacerea întocmai a elementelor ornamentale. Clădirea prezintă degradări ample, cu riscuri atât pentru personalul bancar, cât și pentru trecători, se arată în documentația consultată de Turnul Sfatului.

Banca Națională a României va organiza o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la sediul de pe strada Mitropoliei nr. 16. Valoarea estivativă a contractului este de 4.986.512 lei – aproximativ un milion de euro.

Prin realizarea achiziției se preconizează reabilitarea fațadelor principale, protejarea clădirii de patrimoniu a Băncii Naționale a României împotriva factorilor de mediu și asigurarea durabilității în timp a imobilului, se arată în documentația atașată licitației care se va desfășura în 10 septembrie.

Imobilul este cuprins în zona de protecție ZCP Centrul istoric – SZCP Centru Istoric_4 (Mitropoliei).

Construcția, amplasată pe un teren cu suprafața de 1.738,85mp, dispune de acces pietonal din str. Mitropoliei și din Str. Poștei, cât și de un acces carosabil către curtea interioară, prin intermediul unui gang.

Clădirea face parte dintr-un front compact de imobile cu valoare istorică și arhitecturală, cu referințe începând din secolul al XVI-lea. Imobilul cuprinde atât spații aflate în proprietatea BNR, cât și spații deținute de alți coproprietari.

Modernizarea acoperișului și a elementelor de tinichigerie (jgheaburi și burlane) a făcut obiectul unor lucrări executate în anul 2022.

„Ca urmare a vechimii sale, imobilul prezintă deficiențe care au dus la degradări ample la nivelul finisajelor exterioare, cu riscuri atât pentru personalul bancar cât și pentru trecători, iar conform legii, în cazul producerii unui accident soldat cu pagube materiale, pierderi de vieți omenești sau vătămare corporală gravă, ca urmare a neîntreținerii corespunzătoare a construcțiilor, întreaga responsabilitate îi revine proprietarului. Astfel, necesitatea realizării urgente a obiectivului este impusă de prevederile legislației în vigoare,” explică autoritatea contractantă necesitatea renovării.

„Se ia în considerare faptul că în ultimii 25 de ani nu s-au efectuat lucrări de recondiționare, ușile exterioare și poarta acces auto se prezintă într-o stare de degradare evidentă (structura de rezistență, stâlpii laterali deteriorați și fisurați) nemaifiind corespunzătoare din punct de vedere estetic și funcțional. Tâmplăria și geamurile montate pe fațadele clădirii nu asigură o izolare termică corespunzătoare. Tâmplăria veche (din anul 1938) montată pe frontal stradal are pierderi mari de căldură în anotimpul rece și nu asigură izolarea pe perioada verii,” mai arată sursa citată.

Durata de prestare a serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor este de 6 luni din care două sunt prevăzute pentru proiectare, iar patru luni pentru execuție.

În baza proiectului tehnic, se vor realiza operațiuni pentru desfacerea, tratarea corespunzătoare a eventualelor fisuri și refacerea tuturor categoriilor de finisaje ale fațadelor, inclusiv refacerea întocmai a elementelor ornamentale (cornișe, figurine, bandouri, muluri decorative etc), cu respectarea modenaturii existente. Se vor realiza tencuieli noi, armate, precum și tencuieli în asize/bosaj.

Aceste lucrări vor fi integrate în ansamblul general, iar noua tencuială va fi executată din materiale specifice monumentelor istorice.

De asemenea, se cere recondiționarea grilajelor metalice decorative, care vor fi curățate/sablate, îndreptate, tratate, grunduite și vopsite.. Se va realiza și un nou sistem de iluminat exterior arhitectural, utilizând corpuri LED dimmabile. Jgheaburile și burlanele existente se vor demonta îngrijit și vor fi remontate.

„Prin lucrările proiectate și executate nu se vor aduce modificări ale dimensiunilor golurilor sau ale formei elementelor de tâmplărie.  Se va respecta concepția originală în ceea ce privește profilatura tâmplăriei existente și a elementelor arhitecturale de la nivelul fațadelor, păstrându-se geometria și imaginea inițiale,” se arată în documentația atașată licitației.

Se va monta și o rampă de acces în zona parterului pentru persoanele cu dizabilități.

Clădirea are un istoric valoros

Aici a fost sediul Băncii Albina, care după 1948 a devenit sediul Băncii Naţionale a României, sucursala Sibiu, arată site-ul patrimoniu.sibiu.ro.

În clădire au locuit la sfârşitul sec. XIX Cornel Diaconovici (între 1892-1893) şi Partenie Cosma, iar între 1905-1909 Ioan Lupaş.

La sfârşitul sec. XIX a funcţionat Societatea Română de lectură din Sibiu, iar din 1895 se inaugurează în edificiul băncii “masa studenţilor” prin care se acorda zilnic o masă gratuită unui număr de 50 de elevi nevoiaşi. Un rol principal la această acţiune, care a durat 21 de ani, a avut-o domana Maria Cosma. Dintre elevii care au benificiat de aceste servicii de amintit pe Octavian Goga, Ioan Lupas, Andrei Oţetea sau Dumitru D. Roşca.

La parter, spre str. Mitropoliei, a funcţionat din ultimul deceniu al sec. XIX un magazin de delicatesuri, la început Rudolf Gardik v. Karda, urmat de magazinul „Concordia” si Magazinul Victor Oniţiu.

În imobil au mai funcționat Şcoala pentru economia şi industria de casă (Şcoala de menaj) deschisă în 1905 și care apoi se mută pe Victoriei, iar în perioada interbelică aici a fost redacţia revistei Revista Economică.