BNR revizuiește ținta de inflație în scădere, pentru sfârșitul anului
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu a susținut, vineri, o conferință de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației. Potrivit acestuia, BNR se așteaptă ca inflația să ajungă din nou peste 5% de săptămâna viitoare.
Conform prezentării, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia.
De asemenea, se menţionează faptul că traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025.
„Vă mai dau un element, ca să nu mă întrebaţi. (…) Lucrăm cu datele pe care le avem disponibile, aşa cum facem de fiecare dată. Deci, legat de perspectiva fiscală, ce avem în momentul actual în mod clar, nu ştim ce politici se vor aplica, deci şi traiectoria aceasta este dependentă de viitorul politicilor fiscale”, a spus Mugur Isărescu.
Totodată, el a precizat că traiectoria este marcată de oscilaţii de ritm, dar este în jos.
„Ne aşteptăm, s-au cel puţin eu mă aştept, ca săptămâna viitoare, când statistica va publica indicele IPC, inflaţia din luna iulie, să fie din nou peste 5%, Nu putem să ne plimbăm cu rata de politică monetară în funcţie de toate aceste oscilaţii”, a punctat Mugur Isărescu.
Raportul asupra inflației, ediția august 2024, document care a încorporat cele mai recente date și informații disponibile, a fost analizat și aprobat de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României în ședința de miercuri.
„Nu am spus în niciun comunicat că am relaxat politica monetară. Cu greu se poate spune că noi acum avem o politică monetara stimulativă, expansivă. Nu folosim cuvântul relaxare pentru că avem dobânzi real pozitive față de trecut și nu suntem prociclici. Regula noastră este sa păstrăm o politică monetara restrictivă. Politica fiscală stimulează destul economia”, a declarat Mugur Isărescu.
„Urmează toamna și campania electorală. Multe necunoscute. Nu știm ce politici fiscale se vor aplica. Lucrăm cu ce date avem”, a mai precizat guvernatorul BNR.
Isărescu a spus că BNR se așteaptă ca, săptămâna viitoare, inflația să ajungă din nou peste 5%.
„Ne așteptăm ca săptămâna viitoare, inflația sa fie din nou peste 5%”, a spus el.
De asemenea, Isărescu spune că „este complicat” ca România să intre în recesiune, având în vedere că încă „nu reușește să își rezolve problema fiscală”, iar anul 2024 este an electoral.
„Să ai recesiune într-o țară care nu reușește sa își rezolve problema fiscală este complicat. Nu reușește în an electoral. Poate în anul următor”, a explicat guvernatorul BNR.
„Nu prea văd un Guvern care să facă reforme fiscale în an electoral. Am fost și eu premier. Dar facilitățile fiscale ar trebui să fie reduse treptat”, a mai spus Isărescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a vorbit și despre majorarea și recalcularea pensiilor din septembrie și a spus că acestea nu reprezintă un risc pentru economie „dacă se găsesc bani la buget”.
„Nu este un risc dacă se găsesc bani la buget pentru pensii. Îi urez succes domnului Boloș. Întrebările de fiscalitate trebuie puse la Ministerul Finanțelor Publice”, a declarat Mugur Isărescu.