BNR: Românii au ajuns să dețină active imobiliare de 400 miliarde euro în 2021, nivel record pentru ultimii zece ani
Avuţia imobiliară a populaţiei a continuat să crească, în 2021, ajungând la aproape 2.000 miliarde lei (400 miliarde euro), ceea ce înseamnă un nivel record al ultimului deceniu, potrivit datelor Băncii Naţionale.
Un an bun, cu un volum ridicat al activelor imobiliare, a mai fost înregistrat în 2008, de 1.860 miliarde de lei, nivelul exprimat în euro fiind atunci mai mare, de circa 500 de miliarde de euro.
Activele imobiliare continuă să aibă o pondere majoritară în avuţia românilor, de circa 75,6%, pe fondul ratei ridicate de deţinere a imobilelor (95,8%, conform Eurostat). În perioada pandemiei de COVID-19 activele imobiliare ale populaţiei s-au majorat cu 233 miliarde ei, respectiv cu 13,4%.
Creşterea avuţiei imobiliare a românilor de-a lungul timpului a fost influenţată şi de majorarea preţurilor (indicele de preţ imobiliar fiind în creştere). De asemenea, a contribuit și legislaţia care încurajează deţinerea de active imobiliare mai degrabă decât (re)investirea în activităţi productive. Creşterea activelor imobiliare ale românilor a fost susţinută şi de bănci, creditarea ipotecară fiind în ascensiune.
Raportat la nivelul de acum 10 ani, averea imobiliară a românilor a crescut cu 57,6%.
Fondul locativ la nivelul României a depăşit 9 milioane de locuinţe. Deși România înregistrează cea mai ridicată rată a deţinerii de imobile din Uniunea Europeană, persistă un grad crescut al inegalităţii de avuţie.