Boala ”obrajilor pălmuiți”: 5-6 cazuri zilnic, la Spitalul ”V. Babeș” din Craiova

Publicat: 04 iun. 2024, 11:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Boala ”obrajilor pălmuiți”: 5-6 cazuri zilnic, la Spitalul ”V. Babeș” din Craiova
boala obrajilor pălmuiți eritem infecțios școlari, preșcolari femei însărcinate

Zilnic, sunt ”cinci-șase cazuri de eritem infecțios, numit popular boala”obrajilor pălmuiți”, avertizează  dr. Alexandra Corobea, medic primar de boli infecțioase la Spitalul ”Victor Babeș” din Craiova.

Potrivit medicului Corobea, boala obrajilor pălmuiți  debutează cu febră, coriză (inflamarea mucoasei nazale, guturai), disfagie (dificultăți la înghițire), dureri de cap, abdominale și articulare .

Dar mai ales această boală se caracterizează prin  apariția  unui ”eritem roșu, strălucitor la nivelul obrajilor, care durează o zi, două, după care se poate extinde și la nivelul membrelor, toracelui, abdomenului.

Eritemul infecțios, care în ultima perioadă are o incidență crescută, este provocat de Parvovirusul B19. Această infecție  este mai frecventă la copiii cu vârstă școlară și preșcolară. Fiind o boală extrem de contagioasă, copiii trebuie izolați de la primele simptome, adică până la apariția erupției. Asta înseamnă ca părinții să reacționeze de la primele simptome. Medicii spun că, odată cu apariția erupției pe corp, copilul nu mai este contagios.  De asemenea, medicii subliniază că boala are transmitere aerogenă, aerisirea fiind principala modalitate de prevenție a bolii, evident, împreună cu respectarea regulilor de igienă personală.

Medicul Alexandra Corobea, de la Spitalul ”Victor Babeș” din Craiova, subliniază, totodată, că o atenție specială trebuie să aibă femeile în primul trimestru de sarcină, deoarece boala poate să provoace avortul spontan sau ”moarte fetală”, este adevărat în cazuri foarte rare.