Boboteaza 2025 la Patriarhia Română și Biserica Sf. Gheorghe din București. Oameni și povești de viață
Astăzi, ca în fiecare an, la 6 Ianuarie, creștinii sărbătoresc Boboteaza. Este ziua în care Mântuitorul Isus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan. PUTEREA vă prezintă, în imagini și video, atmosfera din bisericile bucureștene.
Slujba de Bobotează la Patriarhia Română
Puțin după ora 8,00, la Patriarhie credincioșii au urcat dealul Mitropoliei pentru a participa la slujba și a lua, acasă, apa sfințită care este Agheasma mare.
Părintele Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, ne-a vorbit despre greutatea spirituală a sărbătorii Botezului Domnului Isus.
Ca în fiecare an, cozile la recipientele cu agheasmă se formează încă de la primele ore ale dimineții.
Slujba de Bobotează la Sf. Gheorghe
Unul dintre cele mai iubite lăcașuri de cult din Capitală este Biserica Sf. Gheorghe. Și aici au venit credincioșii, în număr mare. Dacă la Patriarhia Română oamenii au putut să ia agheasmă în recipiente pentru acasă, înainte de slujba dedicată pogorârii Sfântului Duh, la Sf. Gheorghe lucrurile au stat diferit. Bazinul cu agheasmă nu a fost deschis decât la ora 12,00, odată cu ritualul sfințirii apei.
Biserica Sf. Gheorghe București, Boboteaza 2025
Credinciosul de la Adăpostul de noapte: Îl am doar pe Domnul Isus Cristos. Nu mai am pe nimeni…
Bătrânul merge în fiecare noapte, pentru a dormi, la Adăpostul din sectorul 2 al Capitalei, unde, spune el, nu găsești compasiune nici în cazul în care un „locatar” nu se simte bine sau este bolnav, acesta nu poate rămâne în adăpost, peste zi. „Suntem 12 ore pe străzi. E groaznic”, ne mărturisește omul.
Praznicul mai este denumit „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, deoarece evenimentul amintește de botezul lui Isus Hristos în apele râului Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul.