Boeing a pierdut locul de cel mai mare producător mondial de avioane pentru al treilea an consecutiv. Află cine l-a depășit

Publicat: 11 ian. 2022, 16:44, de Puterea.ro, în Business , ? cititori
Boeing a pierdut locul de cel mai mare producător mondial de avioane pentru al treilea an consecutiv. Află cine l-a depășit
Sursa foto: Pixabay.com

Constructorul american de avioane, Boeing a livrat, în primele 11 luni ale anului trecut, 302 aeronave, în timp ce veșnicul său rival, Airbus, a vândut mai mult decât dublu.

Airbus şi-a menţinut pentru al treilea an consecutiv titlul de cel mai mare producător global de avioane comerciale, după ce a anunţat că livrările au crescut cu 8% în 2021, la 611 unităţi, transmite Reuters.

Rivalul american Boeing a livrat peste 302 aeronave în primele 11 luni din 2021. Airbus a anunţat că şi-a depăşit ţinta propusă pentru 2021, privind livrarea a 600 de avioane, confirmând informaţiile publicate de Reuters în 3 ianuarie.

Omicron a înregunat livrările de avioane

Grupul aeronautic european a primit comenzi pentru 771 de aeronave anul trecut, însă, în urma anulărilor, a rămas cu un total net de 507. Cererea extrem de redusă pentru călătorii aeriene, din cauza pandemiei, a afectat semnificativ comenzile noi.

În mod tradiţional livrările de avioane Airbus cresc semnificativ în ultima lună a anului, însă în 2021 problemele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au întârziat livrarea anumitor aparate de talie medie, iar răspândirea variantei Omicron a ridicat noi semne de întrebare cu privire la o revenire rapidă a călătoriilor pe distanţe lungi.

Airbus țintește creșteri și în 2022

În iulie 2021, Airbus şi-a majorat ţinta de livrări pentru 2021 până la 600 de aparate, de la 566 de aparate anterior, după ce a raportat rezultate peste aşteptări pentru primul semestru.

CEO-ul companiei, Guillaume Faury, a subliniat că anul trecut „au fost semnate solicitări importante cu companii aeriene din toată lumea, ceea ce demonstrează încrederea în creşterea sustenabilă a transportului aerian, dincolo de criza de Covid”, relatează agenţia EFE.

„Deşi persistă incertitudinile, mergem pe drumul cel bun pentru a ne creşte producţia în 2022 şi a răspunde exigenţelor clienţilor noştri”, a subliniat Faury.

El a adăugat că, în paralel, compania pregăteşte şi o transformare a capacităţilor sale industriale şi pune în aplicare foaia de parcurs „pentru decarbonizarea sectorului aerian”.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec în Braşov şi Airbus Defense and Space în Bucureşti.

Citește și În ce condiții ar putea SUA lovi în importurile de smartphone-uri şi piese de avioane