Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu ministrul de Externe din Lituania: subiectele abordate de către cei doi oficiali
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vorbit, miercuri, cu omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis. Convorbirea a avut loc în contextul preluării recente a funcției de ministru al afacerilor externe de către Landsbergis.
„Cei doi miniștri au agreat asupra importanței dinamizării dialogului politic și reluării agendei de contacte de nivel, de îndată ce condițiile epidemiologice o vor permite. Ministrul Landsbergis a adresat ministrului Bogdan Aurescu invitația pentru efectuarea unei vizite la Vilnius, aceasta fiind acceptată de omologul român”, anunță MAE.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre anumite dosare de actualitate de pe agenda europeană, regională, precum și pe teme de securitate. A fost evidențiată similitudinea pozițiilor celor două țări, fiind reliefată dorința comună de a continua buna coordonare la nivel UE, NATO și în cadrul inițiativelor regionale precum Inițiativa Celor Trei Mări și Formatul București 9.
Ministrul de Externe a evidențiat „foarte buna cooperare” dintre România și Lituania
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat foarte buna cooperare dintre România și Republica Lituania în materie de securitate, pe fondul intereselor comune legate de asigurarea implementării măsurilor decise de NATO cu privire la descurajarea și apărarea pe Flancul Estic al Alianței și al amenințărilor comune din Marea Baltică și Marea Neagră, mai spune sursa citată.
De asemenea, un alt subiect important dintre cei doi a fost legat de Vecinătățile Estice a UE, reieșind interesul comun pentru menținerea și promovarea activă a subiectului pe agenda europeană, inclusiv din perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic care este preconizat să fie organizat în prima parte a acestui an.
Cei doi miniștri au vorbit și despre modalitățile concrete de sprijinire a statelor din cadrul Parteneriatului Estic în gestionarea pandemiei de COVID-19, atât la nivel bilateral, cât și prin acțiuni coordonate, în cadrul UE. În acest sens, cei doi șefi ai diplomațiilor au exprimat satisfacție pentru transmiterea, la 6 ianuarie, a scrisorii comune a 13 miniștri de externe din statele membre UE, printre care România și Lituania, adresată Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Politică Externă și Securitate Comună, Josep Borrell, precum și altor membri ai Comisiei Europene, prin care este exprimată susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene, în vederea facilitării accesului statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) la vaccinuri anti-COVID-19, în mod similar cu asistența preconizată pentru statele din Balcanii de Vest.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a amintit inițiativa României, din cursul lunii noiembrie 2020, prin care a fost propusă, printr-o scrisoare comună adresată Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună de către ministrul român de externe, susținut de omologi din alte zece state membre, includerea tematicii conflictelor prelungite pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului Afaceri Externe, pentru o discuție aprofundată despre instrumentarul pe care Uniunea îl poate dezvolta și folosi pentru a facilita soluționarea conflictelor înghețate, în baza dreptului internațional, precum și căile de mobilizare coordonată a resurselor comune în această direcție. Omologul lituanian a asigurat că Lituania va sprijini în continuare acest demers important, în special în contextul evoluțiilor recente din Vecinătatea Estică, inclusiv privind Nagorno-Karabah.
Ministrul Landsbergis a fost de acord cu ministrul Aurescu asupra faptului că UE va putea acționa eficient ca actor global, în măsura în care va fi mai influentă în vecinătatea sa. Miniștrii român și lituanian au convenit totodată continuarea cooperării cu privire la situația din Belarus.
Cei doi miniștri ai afacerilor externe au discutat pe larg și despre evoluțiile din Republica Moldova. Ambele părți au salutat rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova de la finalul anului 2020, care a reprezentat un vot clar în favoarea reformelor democratice și un semnal clar privind orientarea pro-europeană susținută de cetățenii acestui stat.
Aurescu a vorbit despre vizita lui Iohannis la Chișinău
Ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la vizita efectuată de Președintele României la Chișinău, la 29 decembrie 2020, și la pachetul de sprijin anunțat cu acest prilej, inclusiv în ceea ce privește furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin pentru cetățenii Republicii Moldova.
Șeful diplomației române a subliniat importanța adoptării cu celeritate la Bruxelles și de către statele membre UE a unor măsuri concrete, substanțiale și vizibile în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al agendei de reforme asumate de Președintele Maia Sandu. Ministrul lituanian a exprimat, la rândul său, interesul pentru continuarea coordonării demersurilor, la nivel bilateral și în formatele multilaterale relevante, pentru susținerea procesului de reforme și a parcursului european al Republicii Moldova.