Bogdan Aurescu: Orice amenințare la adresa României este o amenințare la adresa NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că orice amenințare la adresa României reprezintă o amenințare la adresa NATO.
Afirmația acestuia vine în urma unor declarații ale Ambasadei Rusiei la București, dar și ale ambasadorului acestei țări, care a spus că România ar trebui să fie îngrijorată dacă ar fi implicată „într-un fel de aventură militară concepută de capetele fierbinți din NATO”.
„Faptul că România face parte din această alianță este o garanție pentru securitatea României și a cetățenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am și spus că nu există niciun fel de pericol pentru Romînia sau pentru cetățenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute. Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice amenințare la adresa României este de fapt o amenințare la adresa NATO și luăm în serios aceste aspect”, a declarat Bogdan Aurescu duminică seara, potrivit Gândul.
Diplomația rusă încă nu știe că România e NATO
Totodată, ministrul a făcut referire și la un mesaj publicat recent de Ambasada Rusiei la București pe pagina de Facebook.
„Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO. România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care în acelaşi timp nu este nimic altceva decât o alianţă defensivă”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Nu există niciun motiv ca România să se îngrijoreze de situația din Ucraina
Vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la București au fost postate mai multe răspunsuri ale ambasadorului Valeri Kuzmin, care a spus că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o „aventură militară” alături de NATO.
„Nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei, desigur, cu excepția cazului în care, din propria voință sau a aliaților săi strategici, ea ar fi implicate într-un fel de aventură militară concepută de „„capetele fierbinți” din sediul NATO”, a spus Kuzmin.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatiştii sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014. Kievul, susținut de NATO, a acuzat Rusia că ar fi trimis trupe la frontiera estică a Ucrainei și în peninsula Crimeea, anexată în 2014.
La rândul său, Rusia a denunțat „activitatea provocatoare” a Statelor Unite și NATO în regiunea Mării Negre.