Bogdan Aurescu, prezent la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre UE
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (CAE).
În cadrul reuniunii vor avea loc dezbateri cu privire la aspectele geopolitice ale noilor tehnologii digitale, Busola Strategică a UE şi situaţia din Etiopia, precum şi evoluţiile recente din Afganistan şi Liban.
Potrivit unui comunicat al MAE, transmis duminică AGERPRES, şeful diplomaţiei române va face o prezentare a rezultatelor şi concluziilor turneului recent efectuat alături de miniştrii de externe din Austria şi Lituania în Caucazul de Sud (24 – 26 iunie).
În marja CAE, miniştrii europeni vor participa la un mic-dejun informal cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry. Totodată, miniştrii de externe vor participa la un dejun informal cu ministrul de externe israelian Yair Lapid.
Referitor la rezultatele turneului realizat împreună cu omologii din Austria şi Lituania, în Armenia, Azerbaidjan şi Georgia în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant UE, Bogdan Aurescu va arăta „că vizită a reprezentat primul rezultat concret după discuţiile informale de la reuniunea Gymnich din 26 – 27 mai 2021”, când, la iniţiativa sa, a fost abordată, pentru prima dată la nivel european, tema conflictelor prelungite în Vecinătatea Estică a Uniunii, precum şi instrumentele concrete care pot fi folosite de către UE pentru gestionarea şi soluţionarea acestora.
„Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta concluziile principale ale vizitei, printre care reconfirmarea angajamentului UE pentru securitatea, stabilitatea şi prosperitatea regiunii şi a rolului Uniunii Europene ca partener de încredere pentru Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, care poate oferi sprijin valoros pentru rezolvarea unor chestiuni sensibile în regiune, precum şi printr-o cooperare regională mai intensă şi structurată. Ministrul român va avansa o serie de propuneri cuprinzătoare privind rolul pe care UE îl poate avea în regiune şi modalităţile de implicare mai eficientă în gestionarea şi soluţionarea conflictelor prelungite, dar şi în consolidarea rezilienţei partenerilor”, se mai arată în comunicatul MAE.
Reuniunea va include şi o discuţie privind Busola Strategică (proces de reflecţie al Uniunii Europene, care vizează definirea rolului de actor relevant al UE în domeniul securităţii şi apărării). Este primul schimb de opinii pe această temă la nivelul miniştrilor de externe. Discuţiile sunt relevante din perspectiva exprimării viziunilor statelor membre privind parteneriatele şi rezilienţa, aspecte care vor fi luate în considerare în procesul de elaborare a Busolei. Aurescu se va referi la importanţa parteneriatelor, în special SUA şi NATO, evidenţiind necesitatea asigurării complementarităţii UE – NATO.