Bogdan Aurescu: Unirea din 1859 marchează intrarea națiunii române în modernitatea politică europeană
Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 2021, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat un mesaj tuturor românilor.
„Aniversarea Unirii Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, marchează intrarea națiunii române în modernitatea politică europeană. Astăzi, la început de 2021, celebrăm acest act reprezentativ de voință politică într-un context global dificil, marcat de realitatea tragică a efectelor complexe ale pandemiei de COVID-19 și de eforturile susținute la nivel național și internațional pentru combaterea acestora. Avem, o dată în plus, un motiv să ne amintim de forța istorică a solidarității unei națiuni.
Unirea Principatelor Române a avut loc într-un context internațional complex, iar un rol deosebit a revenit diplomației române, care a depus eforturi susținute pentru a obține recunoașterea internațională a acestui proces politic și a contribuit la consolidarea pe mai departe a Micii Uniri, ca premisă a obținerii independenței de stat a României.
Cei 162 de ani care au trecut de la Unirea Principatelor Române ne îndeamnă, astfel, să reflectăm la vocația țării noastre și la oportunitățile care decurg din statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat în spațiul european și euro-atlantic, conștient de poziția sa în lume și de contribuția activă pe care o poate avea prin exercitarea atașamentului profund pentru multilateralism și respectarea și promovarea dreptului internațional și a valorilor democratice.
Ziua de 24 ianuarie este, totodată, un prilej în plus să ne amintim de misiunea pe care diplomații români o îndeplinesc în slujba cetățenilor români, oriunde s-ar afla ei, și a intereselor naționale, precum și să reflectăm asupra lecțiilor învățate în tot acest timp, indiferent de natura și proporțiile crizelor cu care ne-am confruntat. Semnificația Unirii Principatelor Române, sensul profund al acestui mare ideal devenit realitate își conservă forța de a ne aduce împreună, iar astfel de repere istorice reprezintă un model în ceea ce privește afirmarea identității noastre în spiritul valorilor democratice, împărtășite în cadrul european și euro-atlantic.
Solidaritatea națională în jurul unui scop comun reprezintă și astăzi un deziderat important, mai ales în condițiile dificile determinate de pandemia de COVID-19. Avem nevoie de coeziune și solidaritate, într-un efort comun de redresare în urma unei perioade dificile, nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume.
În calitate de șef al diplomației române, vă asigur astfel că angajamentul Ministerului Afacerilor Externe de a continua să acționeze pentru atingerea obiectivelor noastre de politică externă și creșterea profilului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, respectiv pentru sprijinirea eforturilor politice și administrative de dezvoltare și reformă ale statului român constituie un reper fundamental al activității noastre diplomatice.”