Bogdan Huţucă (PNL): Parlamentul încheie criza detaşărilor transnaţionale şi evită insolvenţa pentru numeroase companii româneşti

Publicat: 01 mart. 2022, 12:27, de Puterea.ro, în POLITICĂ , ? cititori
Bogdan Huţucă (PNL): Parlamentul încheie criza detaşărilor transnaţionale şi evită insolvenţa pentru numeroase companii româneşti

Deputatul PNL Bogdan Huţucă arată, într-un comunicat, că a lucrat împreună cu colegii liberali la un proiect de lege care prevede amnistia unor obligaţii fiscale stabilite de ANAF din cauza unor interpretări arbitrare a legii, ceea ce a făcut ca anumite forme de plată, către angajaţi, să fie impozitate precum veniturile din salarii, precum şi modificarea legislaţiei, pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple.

„Am lucrat împreună cu colegii mei liberali la un proiect de lege care prevede amnistia unor obligații fiscale stabilite de ANAF din cauza unor interpretări arbitrare a legii, ceea ce a făcut ca anumite forme de plată, către angajați, să fie impozitate precum veniturile din salarii, precum și modificarea legislației, pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple.

Este vorba despre forme de plată precum indemnizațiile de detașare, indemnizațiile de delegare, prestațiile suplimentare și indemnizațiile specifice detașării transnaționale. Aceste forme de plată se întâlnesc la românii care lucrează în țară sau în străinătate și sunt angajați la firme de transport, firme care oferă servicii de construcții, montaj, antrepriză asistență tehnică etc precum și în agenții de muncă temporare din România care recrutează persoane care apoi muncesc în alte țări”, arată Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

Liderul liberal arată și că proiectul de lege se va asigura că astfel de probleme nu vor mai apărea în viitor.

„Totodată, am propus și crearea unui regim fiscal unitar pentru indemnizațiile de detașare, indemnizațiile de delegare, prestațiile suplimentare ș.a. forme de plată, pentru a ne asigura că astfel de interpretări arbitrare să nu mai existe. Vom avea un regim fiscal unitar pentru toate veniturile destinate compensării dezavantajelor cauzate de toate formele de deplasări in țara sau străinătate ale angajaților prevăzute de legislația muncii indiferent dacă se numesc indemnizații sau altfel. Scopul proiectului este acela de stabili prevederi clare, certe  pentru a evita pe viitor interpretarea arbitrară a legii.

Proiectul de lege stabilește că ANAF nu mai poate reîncadra aceste sume distribuite angajaților care se deplasează în țară sau în străinătate, considerându-le venituri din salarii și impunându-le cu impozit pe venit și contribuții decât ca urmare a unor constatări a Inspecției Muncii care stabilește o altă încadrare juridică pentru aceste forme de indemnizație. În plus, legea stabilește un plafon neimpozabil pentru astfel de indemnizații sau sumă de aceeași natură acordate angajaților”, arată Huțucă.

Măsura protejează un număr foarte mare de companii românești și de angajați români. 

„Cu această lege, punem capăt crizei detașărilor transnaționale și evităm astfel posibilitatea ca un număr uriaș de companii românești să invoce insolvența din cauza unei legislații neclare interpretate arbitrar în defavoarea lor. În foarte multe cazuri, conform calculelor ANAF, datoria pe care unele dintre aceste firme o aveau, calculată pe ultimii 5 ani, depășea cifra de afaceri anuală. Protejăm astfel întregi sectoare care au un aport important la PIB-ul național și care direct sau indirect pun pâinea pe masa a mii de familii din România”, explică liderul liberal.