Bogdan Suditu (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară): Dâmboviţa va trebui să devină o zonă de petrecere a timpului liber
Dâmboviţa va trebui să devină o zonă de petrecere a timpului liber, o axă de activităţi economice, culturale, educative, a declarat, vineri, şeful Departamentului Urbanism şi Mobilitate Durabilă din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, Bogdan Suditu.
„Dâmboviţa va trebui să devină un proiect atractiv, să fie o zonă de activităţi comerciale, o zonă de petrecere a timpului liber, (…) o zonă în care siguranţa la inundaţii să fie garantată, (…) să devină o axă şi de activităţi economice, culturale, educative. (…) Cred că ne vom simţi mai bine când Dâmboviţa nu va mai fi doar un canal”, a afirmat Bogdan Suditu, la conferinţa „Dâmboviţa, un râu în armonie cu oraşul”.
Potrivit acestuia, PUZ-ul referitor la Dâmboviţa nu va fi tipic, în care soluţia este deja servită. „Va fi un PUZ în care din toate informaţiile, proiectele existente, iniţiativele vor fi puse în coerenţă, în aşa fel încât să vedem scenarii de dezvoltare în coerenţă”, a explicat Suditu.
La rândul său, preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Emil Ivănescu, şi-a exprimat speranţa că în aproximativ un an masterplanul privind râul Dâmboviţa va fi „pe masa” bucureştenilor.
Conferinţa „Dâmboviţa, un râu în armonie cu oraşul” a fost organizată de Grupul de lucru pentru amenajarea coerentă a Dâmboviţei, care a fost iniţiat de Prefectura Municipiul Bucureşti, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Bucureşti.
Cu prilejul Săptămânii europene a dezvoltării durabile, marcată în toate statele europene în pragul toamnei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 au organizat cea de a treia ediţie a evenimentului „Dâmboviţa Delivery” pentru a iniţia dezbateri şi activităţi educaţionale dedicate înţelegerii şi asumării principiilor dezvoltării durabile.
Sâmbătă şi duminică vor fi organizate plimbări pe râu cu canotcile şi SUP-urile (stand up paddle), în zona din faţa spaţiului dedicat evenimentelor „Dâmboviţa Delivery”, ateliere educaţionale de construcţie de machete de bărci şi de reciclare creativă, precum şi o expoziţie de machete volumetrice destinate promovării obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Expoziţia este rezultatul concursului de design 3D x DDD x NEB, care a avut scopul de a facilita înţelegerea principiilor de dezvoltare durabilă de cât mai multă lume, prin intermediul unor instrumente de promovare atractive realizate în urma unui proces colaborativ. Competiţia a fost organizată în cursul acestui an de Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în contextul alinierii obiectivelor concursului cu coordonatele programului Uniunii Europene New European Bauhaus – creativitate, sustenabilitate şi comunitate. Expoziţia poate fi vizitată sâmbătă şi duminică, în vecinătatea Pavilionului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
„O oportunitate uriașă”
Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a arătat că Dâmboviţa este „o uriaşă oportunitate” pentru Bucureşti şi trebuie să dea municipiului facilităţi care să o facă atractivă.
El a afirmat la conferinţa „Dâmboviţa, un râu în armonie cu oraşul” că proiectul lui Nicolae Ceauşescu legat de străpungerea A1, A2 de-a lungul Dâmboviţei nu trebuie continuat.
Nicuşor Dan a subliniat că Dâmboviţa trebuie să aparţină oraşului.
„Am semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, certificatul de urbanism pentru un proiect, pentru o parte dintr-un proiect ce a fost iniţiat acum 15 ani, proiectul PIDU, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru centrul Bucureştiului, acea parte de proiect care vizează Dâmboviţa, şi anume o pietonalizare a celor două maluri ale Dâmboviţei de la Piaţa Unirii la Izvor şi un pod, Podul Calicilor, la ieşirea de la barieră, care să treacă pe malul celălalt al Dâmboviţei. Aşteptăm câteva avize. Eu sper ca într-o lună să emitem autorizaţia de construire şi undeva în două-trei luni să ieşim în achiziţie pentru execuţia acestor lucrări”, a adăugat Nicuşor Dan.