„Boicot” și în Bulgaria: magazinele, pline
![„Boicot” și în Bulgaria: magazinele, pline](https://media.puterea.ro/ct8h0umghPDmFF8t9Anq72cu5dU=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-13-160526.png)
Patru organizaţii din Bulgaria au anunţat un boicot al supermarketurilor pentru joi, din cauza creşterii preţurilor produselor alimentare de bază.
Într-unul dintre cartierele de prestigiu din sudul Sofiei sunt mai puţine maşini în parcările supermarketurilor. Magazinele însă nu sunt deloc goale. Unul dintre supermarketuri a anunţat promoţii de nerefuzat. Clienţii sunt în principal persoane în vârstă, părinţi cu copii mici şi persoane care deţin restaurante.
Boicot boicotat: cumpărătorii ori nu știau de boicot, ori își făcuseră cumpărăturile cu o zi înainte
Mulţi dintre cumpărători nu ştiau de boicotul anunţat pentru această zi. Alţii au făcut cumpărături miercuri, pentru a se putea alătura boicotului din 13 februarie, informează Rador Radio România.
Scepticii cred că protestele din ultima vreme nu îşi ating obiectivele. Unii au susţinut că nu sunt de acord cu iniţiatorii boicotului. Alţii cred că stabilirea unui plafon al preţurilor la produsele alimentare nu este o metodă de piaţă viabilă.
Alimentele, mai ieftine în România decât în Ungaria sau în Bulgaria
Potrivit Numbeo, în 2024, „Indicele prețurilor la alimente” în România a fost de 36,4. Adică, un român a plătit pe alimente doar 36,4% din cât a dat un newyorkez, consemnează newsweek.ro.
În Ungaria, guvernul condus de Viktor Orbán, prietenul lui Putin, a plafonat o serie de prețuri. Cu toate acestea, „Indicele prețurilor la alimente” a fost de 39,5 în 2024. Ceea ce înseamnă că alimentele sunt, în medie, cu peste 3% mai scumpe decât în România.
Și în Bulgaria, alimentele sunt mai scumpe decât în România. „Indicele prețurilor la alimente” calculat de Numbeo pentru 2024 a fost de 37,6. Adică, cu 0,8% mai mare decât în țara noastră.
În Polonia, alimente mai ieftine decât în România
În UE, alimente mai ieftine decât în România sunt doar în Polonia. Dacă „Indicele prețurilor la alimente” în România a fost de 36,4 în 2024, în Polonia a fost de 35,9. Respectiv, cu 0,5% mai mic.