Boli grave care ”se văd” direct pe dinți!
La controalele periodice, medicul dentist poate observa, pe lângă probleme cu dantura și gingiile, și semne care anunță boli grave: de la accidentul vascular cerebral la maladia Alzhemier.
A face un control stomatologic nu este doar o șansă de a detecta orice problemă cu dinții și gingiile, spune medicul dentist Neil Sikka, citat de The Sun. Medicul dentist poate observa și semne ale altor probleme (…) ca verificarea articulațiilor maxilarului și semne de cancer oral, adaugă dr Sikka.
Astfel, persoanele care au o sănătate orală precară, cum ar fi boala gingiilor sau căderea dinților, sunt mai expuse problemelor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
De altfel, legătura între sănătatea orală deficitară și riscurile cardiovasculare a făcut obiectul multor studii. Multe dintre acestea susțin că bacteriile care infectează gingiile și provoacă gingivita reușesc să migreze în alte zone ale corpului nostru, unde pot provoca probleme grave.
”Boala gingiilor este insidioasă. Majoritatea oamenilor nu știu că o au pentru că în stadiile incipiente nu este dureroasă. Dacă ai o tăietură la mână care nu se vindecă, faci ceva. Dar în gură, faci ceva doar când leziunea este mai avansată”, relatează dr. Neil Sikka.
Medicul Sikka spune că trebuie să fim foarte atenți la unele semne: sângerarea gingiilor la spălatul dinților; sânge în gură, dinți care se mișcă, gust și respirație urât mirositoare.
Pacienții cu ulcerații recurente la nivelul limbii sau al gingiilor și cărora medicul dentist nu le detectează o problemă dentară trebuie sfătuiți să facă analize de sânge. Deoarece poate fi o lipsă de fier, de zinc, de vitamina B12…
Un recent studiu demonstra că femeile care au intrat în travaliu timpuriu au îregistrat scoruri de sănătate a gingiilor de patru ori mai mici și de opt ori mai multă plăcă dentară. Alte studii au arătat legătura între sănătatea orală precară și dezvoltarea bolii Crohn și a colitei ulcerative.
De la cancer hepatic la demență
Studiile au raportat, de asemenea, că persoanele care suferă de boli ale gingiilor prezintă un risc major de reflux gastroesofagian și de declin cognitiv. Cercetările publicate de Universitatea Central Lancaster în ianuarie 2023 au arătat că o proteină numită beta-amiloid, care se găsește în creierul persoanelor cu Alzheimer, apare și pe suprafețele externe ale dinților infectați.
În 2019, oamenii de știință au observat, de asemenea, o legătură între igiena orală deficitară și un risc crescut de a dezvolta cancer la ficat. Pe baza constatărilor acestui studiu, o bacterie numită Fusobacterium nucleatum, care provine din cavitatea bucală, a fost detectată în ficatul afectat de cancer.
Totodată, persoanele care suferă de diabet au un risc mai mare de a dezvolta probleme dentare. Acești pacienți sunt mai expuși complicațiilor dentare, care pot progresa foarte rapid.