Bolile aflate în vizorul autorităților sanitare în 2025
Experții în domeniul sănătății au întocmit o listă cu bolile care reprezintă amenințări în anul 2025. Printre acestea se numără infecții deja cunoscute, dar și misterioasa ”boala X”.
Boala X
Boala X se referă la o infecție necunoscută, dar potențial devastatoare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, această amenințare ipotetică ar putea provoca o pandemie similară cu Covid-19. „Dacă o astfel de boală ar apărea brusc, lumea ar fi foarte nepregătită”, a avertizat doctorul Michael Head, citat de Mirror . În Republica Democratică Congo, o boală neidentificată a provocat recent 31 de decese, situație care a pus în alertă autoritățile sanitare.
Febra dengue
Supranumită „febra oaselor rupte”, febra dengue este transmisă de țânțari și afectează milioane de oameni în fiecare an. Simptomele includ febră, dureri articulare și erupții cutanate. În cazuri severe, poate provoca, de asemenea, sângerare și dureri abdominale severe. Trebuie reținut că schimbările climatice vor favoriza răspândirea febrei dengue, în special în sudul Europei. Franța, Italia și Spania sunt țările cele mai expuse apariției de focare.
Febra Chikungunya și West Nile
Aceste două boli, răspândite tot de țânțari, îi îngrijorează pe oamenii de știință din cauza schimbărilor climatice europene. Chikungunya poate provoca dureri articulare cronice, în timp ce febra West Nile, în formele severe, afectează sistemul nervos, provocând encefalită sau meningită.
Rujeola, imprevizibilă și persistentă
În ciuda eficacității vaccinurilor, rujeola revine din cauza scăderii ratelor de vaccinare. Această boală extrem de contagioasă a provocat peste 107.000 de decese în 2023 în întreaga lume, în principal în rândul copiilor nevaccinați. Rujeola se răspândește prin stropii răspândiți prin tuse sau strănut de persoana infectată. Virusul se răspândește și poate supraviețui în aer sau pe suprafețe timp de două ore.
Covid amenință în continuare
Deși infecția Covid-19 este mai bine controlată datorită vaccinurilor, totuși în continuare apar variante noi. Varianta XEC, detectată recent în Regatul Unit, a demonstrat o transmisibilitate crescută. Confruntați cu această amenințare, experții au insistat asupra importanței de a rămâne vigilenți și de a ne vaccina.
Holera, un risc la nivel global
Holera, legată de condițiile precare de igienă, rămâne o preocupare majoră. În cazuri extreme , infecția evoluează foarte rapid, ducând la deces în câteva ore, dacă nu este tratată. În fiecare an, holera ucide până la 143.000 de oameni. Odată cu migrațiile forțate din cauza schimbărilor climatice, riscurile de epidemii cresc.
Gripa aviară și riscul de mutații
Dacă gripa aviară afectează în principal păsările, mutațiile rapide ale acesteia ar putea facilita transmiterea umană. Prin urmare, experții se tem că o mutație ar putea declanșa o nouă pandemie. De reținut că gripa aviară se transmite la oameni prin contactul cu animale infectate, cu excremente, chiar prin pregătirea păsărilor de curte infectate pentru gătit.
Bacteriile rezistente la antibiotice
Rezistența la antibiotice este descrisă de OMS drept o „amenințare majoră”. Bacteriile precum E. coli, care cauzează infecții ale tractului urinar și diaree, devin din ce în ce mai greu de tratat. Prin urmare, experții solicită limitarea utilizării abuzive a antibioticelor. „Din ce în ce mai multe antibiotice administrate pacienților nu sunt eficiente în combaterea infecțiilor lor. Acest lucru nu este doar un inconvenient, ci înseamnă că pacienții prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecții grave și sepsis ”, avertizează directorul executiv al UKHSA (Health Security Agency din Marea Britanie), profesorul Dame Jenny Harries.
Tusea convulsivă, revenire alarmantă
Tusea convulsivă este în creștere în Franța de la începutul anului 2024. Această infecție respiratorie, deosebit de periculoasă pentru sugari, poate fi prevenită prin vaccinare, inclusiv în timpul sarcinii.
Scabia e aici
Scabia, cauzată de acarieni, rămâne o infecție benignă, dar periculoasă. Scabia se răspândește în principal în școli, case de bătrâni, închisori și printre persoanele fără adăpost. Scabia este o boală foarte contagioasă și provoacă prurit (mâncărimi) mai ales în timpul nopții și erupții cutanate.