Bolojan, veste proastă pentru magistraţi: Nu ne mai putem pensiona la 47, la 50 de ani

Publicat: 10 apr. 2025, 08:58, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Bolojan, veste proastă pentru magistraţi: Nu ne mai putem pensiona la 47, la 50 de ani
sursa foto: presidency.ro

Ilie Bolojan este tranşant în ceea ce îi priveşte pe magistraţi şi spune că aceştia nu se mai pot pensiona „în plină maturitate profesională“.

Bolojan, mesaj către magistraţi

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a declarat că actualul sistem de pensionare al magistraților trebuie reformat, susținând că este inacceptabil ca judecătorii și procurorii să se retragă din activitate la 47 sau 50 de ani, în plină maturitate profesională. Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului „Friendly Fire“, unde Bolojan a subliniat că nu abordează problema dintr-o perspectivă populistă, ci din nevoia de echilibru și eficiență în sistemul de justiție.

„Nu e vorba doar de pensii mari raportate la anii lucrați, ci de pierderea unei resurse valoroase. Magistrații ating vârful profesional la aceste vârste, iar sistemul are nevoie de ei pentru a garanta calitatea și predictibilitatea sentințelor”, a afirmat Bolojan, citat de Agerpres.

Acesta consideră că deciziile coerente și constante în instanțe ar duce la o mai mare încredere în justiție și la reducerea numărului de procese.

El a făcut distincția clară între vârsta de pensionare și valoarea pensiei, afirmând că acestea sunt două subiecte distincte care trebuie reglementate separat, în spiritul normalității.

Coaliția de guvernare pregătește o reformă majoră a sistemului de pensii din magistratură, iar candidatul Alianței „România Înainte”, Crin Antonescu, a făcut primele declarații pe această temă, după participarea la ședința coaliției, zilele trecute. Anunțul său a fost unul de impact: pensiile speciale pentru magistrați vor fi eliminate, iar vârsta de pensionare va fi aceeași ca pentru toți cetățenii – 65 de ani pentru bărbați și 60 pentru femei.

„Am solicitat astăzi coaliției să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură. Vorbim despre echitate și despre un principiu constituțional: toți cetățenii trebuie tratați la fel. Magistrații care intră în sistem trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, ca orice alt român”, a declarat Crin Antonescu.

Acesta a precizat că solicitarea sa a fost acceptată de toți liderii coaliției, iar un proiect de lege în acest sens va fi depus mâine în Parlament, cu semnătura tuturor celor patru președinți ai formațiunilor aflate la guvernare: PSD, PNL, UDMR și reprezentanții Minorităților Naționale.

Măsura vine ca urmare a angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede eliminarea pensiilor speciale pentru a debloca fonduri europene de sute de milioane de euro. Antonescu a încheiat spunând că detalii vor fi anunțate oficial în cursul zilei de mâine.