Boloș amenință cu înghețarea salariilor la stat. Riscăm să „nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă”

Publicat: 04 apr. 2024, 19:33, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Boloș amenință cu înghețarea salariilor la stat. Riscăm să „nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă”
Marcel Bolos

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, lansează un avertisment dur la adresa tuturor salariaților de la stat care cred că dacă ies în stradă vor primi majorări salariale. Cel mai recent exemplu este cel al salariaților din Sănătate care amenință cu greva generală.

Boloș spune că o astfel de decizie nu se poate lua de pe o zi pe alta și la întâmplare, trebuie dusă execuția bugetară până la capăt, după care este necesară o analiză legat de luarea unor eventuale măsuri, pentru că altfel ajungem să „nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă”.

„Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri. Nu înseamnă că măsurile le luăm și facem și începem să dăm tot felul de semnale de nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor. 

În ultima perioadă, majorările salariale au constituit tema principală a protestelor salariaților de la stat, aproape indiferent de sector, mizându-se și pe faptul că fiind an electoral, Guvernul va fi dispus să cedeze presiunilor.

Pare incredibil, dar în România sunt mai mulți pensionari decat salariați, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Cel mai mare procent de pensionari, se află în Teleorman, unde sunt 15 pensionari la 10 salariați și în Vaslui – 14 pensionari la 10 salariați.

La finele anului 2023, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559, cu 13.564 mai multe comparativ cu ianuarie 2023, din care 64% în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF). Deși s-a vorbit de restructurări masive în sistem, nu s-a întâmplat mare lucru. Acum, premierul Marcel Ciolacu a mai dat un termen de trei luni pentru finalizarea procesului.

Ce spune Boloș despre împrumuturile realizate de Guvern

Cât despre costurile şi dobânzile împrumuturilor realizate de guvern, Marcel Boloş spune că totul pornește de la ratingul de țară.

„Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am făcut eu. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu vreau să arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile sunt corespunzătoare ratingului de țară”, a afirmat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.