AUR-ul lui George Simion, la un pas mare să rateze alegerile europarlamentare
Ca urmare a unor jonglerii din listele electorale, AUR-ul lui George Simion este la un pas de a rata alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Deja, ieri, au fost sesizate Biroul Electoral Central și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 cu privire la întocmirea ilegală a listelor cu semnături.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost depusă ieri o plângere penală de către Daniel Piroșca din Buftea, județul Ilfov, împotriva lui Simion Geroge Nicolae, Terheș Vasile Cristian și Cupșa Marian Gheorghe, în calitatea lor de reprezentanți legali ai celor trei partide semnatare ale Alianței AUR, pentru „suspiciunea rezonabilă că Alianța AUR (formată din cele 3 partide)- a nu se confunda cu partidul Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR)- nu a putut strânge în timp util cele 200.000 de semnături necesare validării candidaților Alianței AUR depuse la BEC luni seara la orele 20.00”. PUTEREA va prezenta în exclusivitatea plângerea penală împotriva celor trei lideri de partide care ar putea conduce la faptul ca această alianță să nu aibă niciun candidat la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 (vezi documentul în facsimil).
Jocul de a alba-neagra cu Alianța AUR și AUR-ul lui George Simion
Povestea care stă la baza acestei plângeri penale a început în data de 21 martie 2024, când partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), împreună cu Partidul Republican din România și Partidul Național Conservator Român au depus și au înregistrat la BEC (sub numărul 64C/BEC 2024) protocolul privind constituirea unei alianțe numită „ALIANȚA AUR”. Această solicitare a fost admisă prin decizia Biroului Electoral Central nr. 3D/22.03.2024. Ulterior, în data de 01.04.2024, Alianța AUR, formată din cele trei partide, a depus la BEC documentul intitulat „Actul certificativ al protocolului de constituire al alianței electorale cu denumirea „Alianța AUR”-formulat de partidul Alianța pentru Unirea Românialor (AUR), Partidul Republican din România și Partidul Național Conservator Român.
Prin documentul numit „act rectificativ”, se cerea Biroului Electoral Central modificarea titlului alianței din Alianța AUR în Alianța pentru Unirea Românilor-aceasta fiind de fapt denumirea unui singur partid din alianța constituită la BEC, respectiv numele partidului politic cunoscut drept AUR. Dar, Biroul Electoral a respins „actul rectificativ” și implicit schimbarea denumirii alianței dintre cele trei partide.
Drept urmare, denumirea legală și oficială a alianței cu care cele trei partide are dreptul de a candida, denumire care trebuie scrisă obligatoriu pe listele de semnături în partea de sus, și care va fi inscripționată și pe buletinele de vot, este în prezent „Alianța AUR”, adică exact așa cum a fost înregistrată inițial la BEC. Practic, cele trei partide au cerut anularea deciziei BEC cu privire la denumirea alianței. Dar, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în după amiaza zilei de 04.04.2024, adică cele trei partide pot candida oficial și legal doar sub denumirea de Alianța AUR.
Alianța AUR la un pas de a se rupe din cauza semnăturilor
În urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, în după amiaza zilei de 4 aprilie 2024, s-a adus în discuție în interiorul alianței, chiar ruperea alianței, „datorită faptului că absolut toate semnăturile strânse până la data de 04.04.2024 fuseseră strânse exclusiv pe liste cu denumirea unuia dintre partide din alianță și nu cu denumirea legală a alianței, adică Alianța AUR”.
Practic începând cu data de 05.04.2024, unii dintre membrii au început să strângă și semnături pe formulare corecte, în timp ce alții nu au fost măcar anunțați de schimbarea listelor de semnături și de denumirea corectă ce trebuia să apară pe acestea. Însă cum timpul rămas până la depunerea listelor la BEC era foarte scurt, fiind practic imposibil fizic de strâns 200.000 de semnături pe formularele corecte, cele trei partide au continuat să primească la sediul central atât semnături colectate pe formulare pe care era inscripționat doar partidul Alianța pentru Unirea Românilor, cât și semnături colectate pe noile formulare, adică pe cele corecte care purtau denumirea legală a alianței și anume Alianța AUR.
„Să verifice dacă în dosarele depuse de Alianța AUR există două tipuri de liste pe care s-au strâns semnături”
Ca urmare a acestei situații, Daniel Piroșca a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 să ceară public „Biroului Electoral Central să verifice dacă în dosarele depuse de Alianța AUR există două tipuri de liste pe care s-au strâns semnături, una cu Alianța AUR și alta cu Alianța pentru Unirea Românilor”. Și, „în situația în care se confirmă că Alianța AUR a depus semnături strânse pe ambele liste, nu doar pe lista cu denumirea oficială și legală a Alianței AUR, solicităm numărarea tuturor semnăturilor depuse pe formularele ce conțin denumirea alianței, respectiv Alianța AUR spre a vedea dacă există cel puțin 200.000 de semnături pentru a fi posbilă validarea candidaturilor acestei alianțe la alegerile europarlamentare din iunie 2024”.