Bonjour Chevalet, eveniment de artă plastică remarcabil, în Sărbătorile de iarnă. Pictorul Traian Nica Tuckman readuce în actualitate memoria inegalabilei artiste Stela Popescu
Uniunea Artiștilor Plastici din România a organizat, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, expoziția „Bonjour Chevalet”, care este găzduită de Căminul Artei din București, în perioada 18 decembrie 2024 – 12 ianuarie 2025, cu tema „Artiști incomozi – comozi”.
Manifestarea, sub genericul „Saloane Arte Vizuale Europene”, include sculptură, pictură, arte decorative, și este o retrospectivă a anului 2024, a comunității artiștilor plastici din România.
Expoziția se desfășoară o singură dată pe an, se deschide în luna decembrie, și se închide în luna ianuarie a anului următor.
Cuvântul inaugural a fost rostit de președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, profesorul doctor Petru Lucaci.
Artistul plastic autodidact Traian Nica Tuckman (75 de ani) a primit invitația să expună câteva dintre lucrările sale, în semn de recunoaștere a lungii sale cariere în pictură, timp în care a pictat peste 4.500 de lucrări, dintre care mai mult de 1.500 au fost donate unor instituții de cultură, din administrație, școlilor sau Bibliotecii Naționale a României.
Expoziția a fost organizată de artiștii plastici Andrei Romocean, Mircea Mureșan și Marius Frățilă.
Cu ocazia zilei de 21 decembrie, ziua de naștere a marii actrițe Stela Popescu, pictorul Tuckman a readus în actualitate seria de tablouri realizate cu artiștii Teatrului de revistă „Constantin Tănase”, între care și portretul regretatei Stela Popescu, care a fost donat și se află expus în foaierul teatrului de pe Calea Victoriei, alături de alte lucrări, cu Alexandru Arșinel, Constantin Tănase.
Tablourile fac parte din colecția „Artiști Celebri de Teatru și Film”, care include șase portrete realizate în ulei. „Lucrările sunt parte din expoziția permanentă a teatrului și sunt convins că vor ține trează memoria unor artiști faimoși”, a precizat artistul plastic.
Între donațiile remarcabile din lucrările sale, pictorul Traian Nica Tuckman a donat, în acest an, cu ocazia Zilei Naționale a Statelor Unite ale Americii, trei tablouri, reprezentative pentru istoria și cultura Statelor Unite, care au fost expuse la ,,American Corner”, spațiu artistic și cultural găzduit de Biblioteca Națională a României.
„Am făcut această donație cu lucrări executate de mine, de-a lungul vremii, despre istoria și cultura americane. Pentru că sunt născut pe 4 iulie, m-am identificat cu momentul aniversar al SUA și am donat un tablou cu portretul primului președinte american, George Washington, cu militantul de culoare Martin Luther King Junior și cu Neil Armstrong, primul om care a pus piciorul pe Lună”, arăta pictorul Tuckman.
Pictorul Traian Nica Tuckman nu se află la primul gest de acest fel, el a dăruit portrete mai multor personalități, între care și Sfântului Părinte Papa Francisc și Ambasadorului Franței în România. De asemenea, a donat comunei Ștefan cel Mare, unde s-a născut, câteva sute de manuale școlare, cărți de beletristică și lucrări de pictură.
Între lucrările donate se află portrete ale lui Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labiș, George Coșbuc și George Topârceanu. Însă nu doar comunei sale de baștină a donat, ci peste tot pe unde a mers și s-a simțit bine. „Am șapte expoziții permanente, nu le pot spune muzee, pentru că un muzeu trebuie să includă peste 150 de lucrări. Vorbim de expozițiile de la Primăria comunei Ștefan cel Mare, din Vaslui, Centrul Cultural din comuna Ștefan cel Mare, Centrele Culturale din Bârzești și Muntenești, precum și Școlile din Bârzești, Ștefan cel Mare și Brăhășoaia”, a povestit pictorul Traian Nica Tuckman.
Pictorul vasluian Traian Nica Tuckman este stabilit de foarte mulți ani în București, unde a creat și cea mai mare parte a lucrărilor sale, în modestul ,,atelier”, de pe terasa blocului în care locuiește.
În semn de recunoaștere a muncii și contribuției sale la patrimonial cultural al României, acestuia i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Daco-Române.