Bonusuri de milioane pentru șefii băncii falimentare Silicon Valley Bank
Filiala britanică a Silicon Valley Bank a distribuit bonusuri de milioane de lire sterline angajaților, la doar câteva zile după ce insolvența sa a fost evitată printr-un acord de salvare orchestrat de Banca Angliei. La rândul lor, directorii din SUA a băncii falimentare, ar fi primit bonusuri uriașe, chiar cu cîteva zile înainte de colaps.
Plățile către personal, inclusiv către directorii săi, au fost aprobate de HSBC, noul proprietar al Silicon Valley Bank Marea Britanie, la începutul acestei săptămâni, informează Sky News.
Sursele au descris fondul de bonusuri ca fiind „modest” și au declarat că acesta se ridică la o sumă cuprinsă între 15 și 20 de milioane de lire sterline.
Sâmbătă nu era clar cât de mult a fost acordat lui Erin Platts, directorul executiv al băncii britanice, sau colegilor săi din conducere.
O persoană din interior a declarat că plata bonusurilor a fost un semnal al încrederii HSBC în baza de talente din noua sa filială și că noul cumpărător a fost dornic să onoreze plățile convenite anterior pentru a ajuta la păstrarea personalului cheie.
HSBC, cel mai mare creditor din Europa, este compania care a salvat filiala engleză a băncii Silicon Valley Bank, falimentară în Statele Unite ale Americii (SUA)
HSBC a ajuns la un acord înainte de deschiderea piețelor la Londra, luni, pentru a cumpăra SVB UK pentru o liră sterlină.
Acesta a primit o derogare de la regulile de separare a băncilor introduse după criza financiară din 2008.
Sucursala din Marea Britanie a fost grav afectată de falimentul din SUA
Cu aproximativ 700 de angajați în Marea Britanie, Silicon Valley Bank UK este o afacere profitabilă, dar a fost adusă în pragul colapsului la sfârșitul săptămânii trecute din cauza dificultăților companiei-mamă americane.
Dacă nu ar fi fost achiziționată în mod solvabil, bonusurile nu ar fi fost plătite săptămâna aceasta, potrivit unor persoane din interior.
Unul dintre ei a subliniat că acțiunile deținute de directorii executivi și de alți angajați au fost lipsite de valoare din cauza cvasi-colapsului SVB UK.
În SUA s-au dat bonusuri cu câteva ore înainte de colaps
În SUA, divizia sa bancară a fost preluată de guvern, iar holdingul său, Silicon Valley Bank Financial Group, a solicitat acum protecția Legii falimentului capitolul 11, în timp ce caută cumpărători pentru celelalte active ale sale.
De asemenea, au fost plătite bonusuri personalului său din SUA cu doar câteva ore înainte ca banca cu sediul în Santa Clara să se prăbușească, potrivit rapoartelor de săptămâna trecută.
O licitație de urgență în care Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii, a jucat un rol esențial, a atras interesul unor bănci de tip challenger, printre care Oaknorth și The Bank of London.
Cancelarul Jeremy Hunt, a declarat că salvarea a fost esențială pentru a menține finanțarea unora dintre cele mai promițătoare companii nou înființate din Marea Britanie.
Conducerea Sillicon Valey Bank UK rămâne pe funcții
Sky News a dezvăluit săptămâna aceasta că Erin Platts, care lucrează în cadrul operațiunilor britanice ale creditorului din 2007, va rămâne în funcție în urma discuțiilor cu Ian Stuart, directorul executiv al HSBC UK.
Directorii independenți ai SVB UK, printre care se numără și președintele Darren Pope, ar urma, de asemenea, să rămână în funcție sub proprietatea HSBC.
Acest lucru indică intenția HSBC de a permite creditorului axat pe tehnologie să funcționeze cu un anumit grad de autonomie în mod continuu.
Cu toate acestea, marca Silicon Valley Bank ar putea dispărea în Marea Britanie, în funcție de soarta sa în SUA, a declarat o persoană din interior.
Tulburările de la SVB au amenințat să se transforme într-o criză bancară mult mai amplă, nota Financial Times relatând vineri seara că UBS poartă discuții pentru a prelua parțial sau integral Credit Suisse, un omolog al acesteia cu sediul la Zurich.
Citește și Criză mai mare ca în 2008. Două bănci s-au prăbușit EXCLUSIV