Bookfest revine! Japonia, invitată de onoare. Evenimentele programate la Salonul Internaţional de Carte

Publicat: 19 mai 2022, 12:15, de Roxana Roseti, în ACTUALITATE , ? cititori
Bookfest revine! Japonia, invitată de onoare. Evenimentele programate la Salonul Internaţional de Carte
Cărți

Salonul Internaţional de Carte Bookfest revine în peisajul evenimentelor culturale după trei ani de absenţă cauzată de pandemie, între 1 și 5 iunie, la Romexpo. Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, a prezentat programul ţării sale, invitată de onoare a acestei ediţii. Japonia este pe locul întâi la numărul de cărți cumpărate per capita. 

„Japonia este o ţară iubitoare de carte. Statisticile arată că suntem pe locul 1 în rândul achiziţiilor de carte pe cap de locuitor. Astfel, suntem foarte bucuroşi să fim prezenţi la acest faimos festival de carte şi pregătim multe, multe evenimente”, a spus ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, miercuri, într-o conferinţă de presă dedicată deschiderii primului Bookfest la București post pandemie, care a avut loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Bookfest va fi organizat în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo în perioada 1-5 iunie. Yōko Tawada, Yōko Ogawa, Hiromi Kawakami și filosoful şi ideologul de expresie franceză Akira Mizubayashi sunt printre scriitorii japonezi care vor veni la târgul de carte de la Romexpo.

Potrivit ambasadorului Japoniei la Bucureşti, la Bookfest vor fi organizate ateliere despre poezia japoneză haiku, despre literatura şi cultura niponă, precum şi prezentări despre benzile desenate manga şi despre anime. La standul Japoniei vor fi organizate ateliere despre aranjamente florale tradiţionale şi recitaluri de haiku, gen de poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe.

„Am pregătit diverse evenimente de prezentare a Japoniei, începând cu literatura japoneză, cultura tradiţională, precum dansuri japoneze şi ikebana (tehnică de aranjament floral, n.r.), sau cultura pop, cum ar fi benzile desenate manga şi anime, alături de informaţii cu caracter turistic şi de călătorie în Japonia”, a explicat şi Yoshino Naito, ataşatul cultural al Ambasadei Japoniei în România.

„Publicul va avea ocazia să asiste şi la discuţii despre marii maeştri ai literaturii japoneze, precum Osamu Dazai, Yukio Mishima sau Haruki Murakami”, a spus Yoshino Naito. În cadrul altor evenimente vor fi prezentate cărţi despre cultura japoneză, printre care „Ikigai: secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, de Francesc Miralles, despre modul de viaţă japonez şi o prelegere despre legătura dintre zen şi ceremonia ceaiului. Japonia este țara cu cea mai mare speranță de viață din lume.

Dezbaterile de la Bookfest: educaţie şi geopolitică În deschiderea oficială a Bookfest de pe 1 iunie, la Scena Arena, va fi organizată o dezbatere cu tema „Ce ne facem cu România needucată?”, care îi va avea ca invitați pe activistul Valeriu Nicolae, jurnalista Emilia Şercan şi pe profesorul Doru Căstăian. „Ei vor acoperi trei dintre direcţiile foarte importante în educaţie: cum ajung copiii din mediile defavorizate la şcoală, cum s-au descurcat aceşti copii într-o pandemie care a mutat şcoala în online, ce facem cu această de nesfârşit reformă a învăţământului”, a anunţat Lidia Bodea, vicepreşedinta Asociaţiei Editorilor din România şi directorul Editurii Humanitas.

O a doua dezbatere cu teme de geopolitică şi istorie va fi organizată vineri, 3 iunie, şi va fi moderată de Gabriel Liiceanu, avându-i drept invitaţi pe Sorin Ioniţă, psihiatrul Gabriel Diaconu, Ioan Stanomir şi Hari Bucur Marcu. Sâmbătă, 4 iunie, la Bookfest va avea loc o altă dezbatere despre educaţia părinţilor din punct de vedere medical, cu titlul „SOS Sănătatea Copiilor – Ghid practic”. Invitaţi vor fi medicul psihiatru Mihai Gafencu, psihologul Mircea Dragu şi medicul psihiatru Eugen Hriscu.  RECOMANDĂRI Căderea Mariupolului: cele 80 de zile de asalt rusesc care au transformat un oraș înfloritor într-o ruină Intrare liberă la 400 de evenimente Pe lângă standurile de carte, organizatorii au pregătit un spaţiu pentru prânz și un spaţiu de 140 de metri pătraţi destinat copiilor, unde vor fi organizate zilnic ateliere şi întâlniri între copii şi ilustratorii de carte. Bookfest va cuprinde peste 400 de evenimente şi va avea peste 200 de participanţi cu standuri proprii. Sunt așteptați peste 100.000 de vizitatori la ediţia din acest an, care va avea intrarea liberă.  Orele de vizitare sunt 10.00-20.00, pentru zilele de miercuri, joi şi duminică (1, 2 şi 5 iunie), respectiv 10.00-21.00, pentru zilele de vineri şi sâmbătă (3 şi 4 iunie), potrivit libertatea.ro.