BOR, din nou îndoliată. S-a stins din viață un preot foarte îndrăgit

Publicat: 17 feb. 2025, 09:13, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
BOR, din nou îndoliată. S-a stins din viață un preot foarte îndrăgit

BOR este profund îndurerată de vestea tragică a trecerii la cele veșnice a părintelui Gheorghe Cîrstina. La vârsta de 66 de ani, după o lungă perioadă de suferință, acesta a părăsit această lume, lăsând în urma sa o moștenire spirituală și culturală deosebită. Preot devotat, profesor apreciat și pictor talentat, părintele Cîrstina a marcat profund viața religioasă a comunității sale, fiind un exemplu de credință și dedicare.

BOR mai pierde o valoare. A dus o viață în slujba credinței

Născut în localitatea Cetățeni, Gheorghe Cîrstina a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității București între anii 1982-1986, formându-se ca preot într-o perioadă dificilă pentru Biserica Ortodoxă Română. După finalizarea studiilor, s-a dedicat slujirii credincioșilor și a devenit, începând cu anul 1989, preot paroh în comuna Dragoslavele, unde a contribuit activ la restaurarea lăcașurilor de cult.

Pe lângă activitatea sa pastorală, părintele a fost și un profesor de religie respectat, inspirând generații de elevi să îmbrățișeze valorile creștine. Mai mult, a promovat cu ardoare dialogul interconfesional, participând la numeroase dezbateri teologice menite să întărească relațiile dintre diferitele confesiuni creștine.

Un artist desăvârșit în pictura bisericească

Pe lângă vocația preoțească, părintele Gheorghe Cîrstina a fost și un talentat pictor bisericesc, moștenind această îndemânare de la tatăl său, un renumit artist și artizan. După promovarea unui concurs riguros, a obținut autorizația Comisiei de Pictură a Patriarhiei Ortodoxe Române, ceea ce i-a permis să se implice activ în restaurarea și pictarea bisericilor.

Absolvent și al Facultății de Pictură Bisericească, părintele a combinat talentul artistic cu vocația religioasă, realizând lucrări de o frumusețe remarcabilă, ce vor rămâne mărturie a dăruirii sale pentru spiritualitate și artă sacră.

De-a lungul anilor, părintele Gheorghe Cîrstina a fost un promotor activ al dialogului ecumenic, participând la numeroase conferințe internaționale desfășurate la Roma. Acolo, s-a întâlnit cu peste 300 de episcopi și preoți din întreaga lume, contribuind la schimbul de idei și consolidarea relațiilor dintre bisericile creștine.

Un moment de referință în viața sa a fost reprezentat de cele trei audiențe pe care le-a avut la Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea. Aceste întâlniri au demonstrat nu doar deschiderea sa către dialog, ci și respectul pe care l-a câștigat în rândul liderilor religioși de pe scena internațională.