Boris Johnson anunţă excluderea băncilor din Rusia din sistemul financiar al Londrei
Premierul britanic Boris Johnson a anunţat în Parlament că băncile din Rusia vor fi excluse din sistemul financiar al Londrei, ca parte a sancţiunilor suplimentare, după ce Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală.
„Aceste competenţe ne vor permite să excludem total băncile ruseşti din sistemul financiar britanic, care este desigur cel mai mare din Europa, oprindu-le accesul la lire sterline şi la plăţile prin casele de clearing din Regatul Unit”, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson, adăugând că Statele Unite iau măsuri similare, informează Reuters.
„Aceste competenţe ne vor permite de asemenea să interzicem companiilor private şi de stat din Rusia să obţină fonduri de pe piaţa de capital britanică, vom interzice tranzacţiile lor cu titluri de valoare şi nu vom permite acordarea de împrumuturi către acele entităţi. Vom limita suma de bani pe care cetăţenii ruşi o vor putea depozita în conturile lor bancare din Marea Britanie”, a mai spus premierul.
De asemenea, Marea Britanie ar vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT şi va încerca în continuare să îi convingă pe partenerii săi reticenţi să ia o astfel de măsură, a declarat vineri ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, în timp ce ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort, relatează Reuters.
„Am vrea să mergem şi mai departe, am vrea să ajungem la SWIFT, sistemul financiar care le permite ruşilor să îşi mute banii prin lume pentru a primi plăţi pentru gaz, însă există organizaţii internaţionale, iar dacă nu toate ţările îşi doresc ca ei să fie scoşi din sistemul SWIFT, atunci devine dificil”, a declarat Wallace la BBC TV.
UE sancționează trei mari bănci din Rusia
UE va sancționa trei bănci rusești ca parte a pachetului său de sancțiuni după decizia Rusiei de a trimite trupe în Ucraina, susțin patru diplomați citați de Politico.
Cele trei bănci sunt Rossiya Bank, Promsvyazbank și VEB. Sancțiunile vor interzice fiecărei organizații să facă afaceri comerciale cu companii din UE, limitându-le accesul la piețele și serviciile europene de capital, au spus doi dintre diplomați. Băncile se află pe lista de sancțiuni a UE din cauza legăturilor lor cu regiunile separatiste din estul Ucrainei pe care președintele rus Vladimir Putin le-a recunoscut luni seară ca independente, a adăugat unul dintre diplomați.
Banca Rusiei va acorda sprijin băncilor rusești sancționate de Occident
Banca Rusiei a anunţat vineri măsuri de sprijin pentru băncile ruseşti sancţionate de Statele Unite după ce Moscova a declanşat invadarea Ucrainei, transmite AFP.
‘Banca Rusiei şi guvernul rus vor oferi întreaga asistenţă necesară băncilor sancţionate de statele occidentale’, în special celor mai mari două bănci ale ţării, VTB şi Sberbank, a transmis instituţia într-un comunicat.
‘Toate operaţiunile în ruble ale acestor bănci vor fi efectuate şi serviciile le vor fi furnizate tuturor clienţilor ca de obicei’, afirmă comunicatul.
‘Toate activele în devize străine ale clienţilor au fost de asemenea protejate şi pot fi eliberate în aceste devize’, asigură Banca Rusiei.