Brad Pitt spune că suferă de o boală rară, fără leac
Brad Pitt consideră că suferă de o boală rară, ciudată, la care s-a referit în câteva rânduri în presă . Celebrul actor spune că are o problemă să recunoască fețele oamenilor. Boala se numește prosopagnozie, numită și ”face blindness”, tradusă ”orbire facială”.
„Prosop-agnozia este o inabilitate de a recunoaște fețe. Cum traduci asta în limbaj de rând? Cu siguranță nu «orbire facială», o strâmboșenie adaptată din termenul englez «facial blindness», și el patinat din alt termen, «color blindness» (ceea ce noi numim daltonism)”, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Brad Pitt spune că îi este foarte greu să recunoască fețele persoanelor cu care abia s-a întâlnit, ceea ce i-a creat numeroae probleme. Trebuie menționat că actorul nu are un diagnostic oficial cu această boală și că mulți din jurul său consideră că, de fapt, el este un tip distant.
„Atât de mulți oameni mă urăsc pentru că sunt de părere că e o lipsă de respect. (…) Ești considerat egoist, îngâmfat. Dar pentru mine este un mister ”, declara Brad Pitt într-un interviu pentru Esquire, în 2013.
Brad Pitt sublinia faptul că ”nimeni nu mă crede” și că și-ar dori să întâlnească altă persoană cu aceeași suferință.
Totuși, prosopagnozia este o boală, ce-i drept rară, care, potrivit Healthline, afectează între 2 și 2,5% din populația globului. Este o boală neurologică, cu o componentă ereditară, fără sorți de vindecare. Această boală nu are nimic comun cu lapsusul, dificultatea de a găsi cuvântul potrivit, sau cu maladia Alzheimer, caracterizată prin scăderea memoriei.
Medicul Gabriel Diaconu precizează că, în funcție de zona creierului afectată, sunt două feluri de prosopagnozie.
”O variantă este aperceptivă, adică o inabilitate de a observa trăsăturile feței. Cealaltă variantă este amnestică. Adică le observi, dar le uiți. Varianta aperceptivă implică o parte a creierului temporal absolut specială, care se cheamă gir fusiform. Cealaltă are drept cauză afectarea polului anterior al aceluiași lob temporal”, precizează dr. Gabriel Diaconu.
Unele persoane cu prosopagnozie ajung în situația de a evita întâlnirea chiar cu membrii familiei sau prieteni de teamă că nu vor reuși să-i recunoască. De altfel, chiar Brad Pitt mărturisea că, din această cauză, simte nevoia să se izoleze.
Dar sunt și persoane cu prosopagnozie care nu se mai recunosc atunci când se privesc în oglindă. Frecvent, aceste persoane mai adaugă la prosopagnozie încă o suferință: anxietate sau depresie.