Brăila, îngropată sub gunoaie. RER a încetat colectarea pentru că nu i-a fost aprobată majorarea tarifului

Publicat: 19 iun. 2024, 06:13, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Brăila, îngropată sub gunoaie. RER a încetat colectarea pentru că nu i-a fost aprobată majorarea tarifului

După alegerile locale, la Brăila și în localitățile județului au apărut mari grămezi de gunoaie din cauză că operatorul de salubrizare RER SA a încetat colectarea deșeurilor după ce în luna martie notificase autoritățile locale că își va înceta activitatea dacă nu este aprobată o majorare a tarifelor.

La zece zile după alegerile locale, imaginile din cartierele Brăilei, cu străzi curate (cel puțin), au devenit istorie. Rețele de socializare sunt invadate de sute de imagini cu grămezile de gunoi, care amintesc de criza de la Sectorul 1.

Diferența este că criza gunoaielor de la Sectorul 1 a fost iarna, iar criza gunoaielor de la Brăila are loc vara, în iunie, la temperaturi de 36 de grade la umbră, care fac ca grămezile de gunoaie în descompunere să împrăștie în aer un miros insuportabil.

„Strigător la ceeer ! Ultra central !!! B-dul Independentei cu Republicii, în spatele magazinului Muzica! Am tot sperat! Mirosul devine insuportabil !!!”, a scris pe contul său Eli Băjenică, care a postat și o fotografie cu grămada de gunoaie de lângă bloc.

Alex Voicilă a lansat o propunere de trecere la adunarea gunoaielor prin voluntariat:

„Ma gandesc ca ne am putea strange cativa voluntari si o dubita/utilitara si sa incepem sa luam din gunoi… Pana remediaza autoritatile problema sa apelam la simtul civic. Aștept voluntari pentru strans si utilitare. PS: Autoritatile sa ne permita/faciliteze accesul la groapa de gunoi”.

S-a ajuns la această criză a gunoaielor după ce operatorul RER SA, care realiza colectarea deșeurilor din martie 2023, și-a sistat activitatea în urmă cu o săptămână. În prezent, Serviciul ECO al Primăriei Brăila încearcă să facă colectarea, dar cu 6 utilitare nu poate realiza colectarea din oraș și din localitățile județului Brăila, pe care RER o realiza cu 70 de utilitare.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir acuză șantajul: „Credeau că vom ceda fiind campanie electorală”

De fapt, este un dezastru anunțat, pentru că autoritățile din Brăila știau din luna martie de intenția operatorului de salubritate RER SA de a sista colectarea deșeurilor menajere începând cu data de 11 iunie, dacă nu este aprobată o majorare a tarifelor.

Dar era campanie electorală și nici primarul Brăilei, Marian Dragomir, nici președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, n-au dat importanță avertismentelor operatorului, preferând să se plaseze pe poziție fermă, acuzând șantajul.

„Noi nu am fost de acord cu acest lucru. Am considerat acest lucru un șantaj. Creșterea prețului la gunoi a fost solicitată în mod ilegal. A existat o întâlnire cu mai mulți colegi din administrația locală, de la ADI Eco Dunărea, iar reprezentanții RER ne-au cerut, într-un mod absolut de netolerat, să mai crească taxa. Nu putem fi de acord cu astfel de solicitări absolut ilegale și aberante.

De oricâte ori au fost lucruri corecte și legale, le-am analizat, am aplicat legea, dar nu putem crește taxa așa cum cer ei. Cererea lor nu se încadrează pe lege. Nu putem ceda șantajului unei societăți private care vrea să își crească profitul prin taxarea suplimentară a brăilenilor. Credeau că vom ceda fiind campanie electorală”, a declarat Dragomir.

Războiul cu RER s-a mutat în instanță, dar între timp la Brăila ar trebui declarată „stare de urgență sanitară”
RER a anunțat pe 12 martie că va mai activa în Brăila doar până pe data de 10 iunie inclusiv. Motivul invocat a fost că, din cauza inflației și a scumpirilor din ultima perioadă, a ieșit pe pierderi la sfârșitul anului trecut.

RER a solicitat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea (ADI ECO) Brăila să majoreze tariful perceput de la populație și agenții economici, astfel încât activitatea de salubrizare a municipiului și județului să poată deveni sustenabilă.

ADI ECO a refuzat majorarea tarifului și a dat în judecată RER, solicitând respingerea rezilierii unilaterale a contractului de către RER.

Tribunalul Brăila a obligat RER SA să își continue activitatea la Brăila, însă, operatorul de salubritate și-a încetat activitatea începând de marți, 11 iunie.
RER s-a prevalat de faptul că decizia Tribunalului Brăila nu e definitivă și va face apel la Curtea de Apel Galați.

Pe rolul Tribunalului Brăila mai sunt câteva procese între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dunărea Brăila și RER Ecologic Services SRL, RER SUD SA și RER VEST SA.

Războiul în instanță va putea continua luni sau ani de zile, dar la acest moment s-a ajuns ca la Brăila să fie întrunite condițiile pentru întrunirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă care să declare „Stare de urgență sanitară”, pentru că în condițiile caniculei se ajunge ca gunoaiele să se descompună pe străzile orașului.