Brăila: Licitaţie pentru modernizarea staţiunii Lacul Sărat; vor fi investiţi anual 1,5 milioane lei
Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a făcut public faptul că în prezent se pregătesc caietele de sarcini pentru a fi scoasă la licitaţie reabilitarea şi modernizarea aleilor pietonale, a străzilor şi a zonelor de promenadă din staţiunea Lacul Sărat, fondurile publice investite anual aici fiind de 1,5 milioane lei.
Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani s-au asociat anul trecut şi au format Asociaţia de Cooperare şi Parteneriat local pentru Dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, iar cele trei entităţi publice au stabilit să aloce fiecare câte 500.000 lei pe an, în total 1,5 milioane lei anual pentru dezvoltarea staţiunii.
„Se pregătesc pentru a fi scoase la licitaţie în primul rând două lucruri foarte importante, este vorba despre modernizarea aleilor pietonale, a străzilor şi a zonelor de promenadă din staţiunea Lacul Sărat, dar şi reabilitarea spaţiilor verzi. Toate aceste lucruri sunt realizate printr-o colaborare între Primăria Brăila, Consiliul Judeţean şi Primăria comunei Chiscani. În paralel, analizăm momentul în care vor fi lansate ghidurile de finanţare şi pentru accesare unor fonduri europene. Momentan, Asociaţia nu se încadrează, pentru că ghidurile nu prevăd eligibilitate în acest moment, dar cu siguranţă va veni şi acel moment”, a declarat Marian Dragomir.
CJ Brăila şi primăriile municipiului Brăila şi a comunei Chiscani s-au asociat anul trecut în vederea dezvoltării staţiunii Lacul Sărat, care s-a aflat în paragină timp de peste 20 de ani, din cauza disputei dintre cele două administraţii pentru dreptul de administrare a staţiunii.
Staţiunea Lacul Sărat din Brăila are, din această vară, pentru prima oară în cei 150 de ani de existenţă, duşuri cu apă caldă pentru turiştii care vin să se bucure de beneficiile nămolului sapropelic.
Potrivit informaţiilor furnizate de Sorin Boşneag, directorul Unita Turism Brăila, societate care administrează Lacul Sărat, pentru producerea apei calde s-a făcut o investiţie de peste 60.000 lei, bani cu care au fost achiziţionate 12 panouri solare.
Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila, şi cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol.
Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează numeroase afecţiuni.
De asemenea, lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.