Brânza unică în lume, făcută într-o grotă din Cluj, vedeta unui salon culinar

Publicat: 06 oct. 2024, 22:48, de Mariana Olteanu, în LIFESTYLE , ? cititori
Brânza unică în lume, făcută într-o grotă din Cluj, vedeta unui salon culinar

Producătorii români de brânzeturi au început să adopte strategii inovatoare pentru a concura pe piața internațională. Acest lucru a putut fi observat la un salon culinar, organizat recent. Cei care au trecut pragul acelui salon, au putut observa brânzeturi inspirate din rețete celebre din Franţa şi Elveţia. Maturată în grote adânci, amestecată cu trufe ori nuci, sau transformată în roţi cremoase, cu iz picant, brânza premium a fost vedeta unui salon culinar din Bucureşti.

Într-o piață unde oferta tradițională este mai restrânsă în comparație cu diversitatea franceză sau olandeză, producătorii locali mizează pe rafinament și originalitate pentru a ieși în evidență. Brânzeturi maturate în grote, cu adaosuri prețioase de trufe sau nuci, și texturi catifelate, sunt doar câteva dintre noile sortimente menite să cucerească atât consumatorii români, cât și pe cei internaționali.

„Avem trei sortimente de brânză toate măturate, una are o maturare de 6 luni. O brânză cu schinduf pentru prima parte a zilei și cea mai apreciată la noi brânză cu trufe”, spune Alina Iancu, reprezentant branzeturi pentru Observator. 

Un grup de fermieri din Transilvania produc într-o grotă din judeţul Cluj brânza de Năsal, considerată unică în lume.

„Este o grotă cu o poveste de peste 300 de ani, cu o bacterie unică în lume care nu poate fi reprodusă. Există în pereții grotei și acolo se maturează în funcție de cât tip dorim să păstrăm produsul, 25-60 de zile. Brânză este măturată în grota de la Ţaga, facem brânză din lapte bivoliță și oaie”, spune un producător.

Cu o calitate incontestabilă și arome complexe, brânzeturile premium din România își croiesc drumul spre recunoaștere internațională. Prin inovație și respect pentru tradiție, producătorii locali ridică brânza românească la nivelul unui produs de lux, pregătit să stea alături de cele mai apreciate specialități europene.

România este pe locul 13 în lume la consumul de vin și pe şase la producţie în Europa. Vinurile albe rămân preferatele românilor, urmate de cele roșii și rose.

Piaţa vinului a scăzut anul trecut cu 27%. Gusturile se rafinează tot mai mult, iar românii se adaptază, încet-încet, principiului puţin şi bun.