Brașovul face un pas major spre construirea noului Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase
Brașovul se pregătește pentru construirea unui nou Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, cu sprijinul Ministerului Sănătății. Alexandra Crivineanu, consilier local, a declarat că Ministrul Alexandru Rafila va susține pe deplin demersurile autorităților locale pentru realizarea acestui proiect esențial pentru sănătatea locuitorilor din Brașov.
Potrivit autorităților locale, la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, ar putea fi semnat contractul de finanțare pentru acest spital, în condițiile în care, în aproximativ o lună, municipalitatea va finaliza procedura de achiziție pentru realizarea proiectului și construcția unității medicale.
Spitalul va beneficia de o finanțare importantă din partea Băncii Europene de Investiții, iar autoritățile locale subliniază că acesta este un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate din regiune. Proiectul face parte din prioritățile guvernamentale în domeniul sănătății, educației și infrastructurii, aspecte esențiale pentru dezvoltarea unei societăți moderne și sănătoase.
„În ceea ce privește Brașovul, vă reamintesc faptul că ministrul Alexandru Rafila și-a arătat toată disponibilitatea de a sprijini demersurile Brașovului pentru construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase. La sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, așa cum ați văzut și din declarațiile actualului primar, s-ar putea semna contractul de finanțare, în condițiile în care, în aproximativ o lună, municipalitatea va finaliza procedura de achiziție pentru realizarea proiectului și construirea spitalului.
Am făcut referire la început la faptul că acest spital, sau mai bine zis brașovenii, vor beneficia de serviciile oferite de acest spital prin finanțarea acordată de Banca Europeană de Investiții. Acestea sunt capitolele prioritare în domeniul sănătății. Așa cum am menționat și la începutul conferinței de presă, educația și sănătatea reprezintă capitole importante, fundamentale pentru dezvoltarea unei societăți, și sunt sigură că, în următoarea perioadă, în cei 4 ani de guvernare PSD, toate aceste capitole vor fi îmbunătățite semnificativ”, a declarat Alexandra Crivineanu.
Ce dotări va avea Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov va fi dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în apropierea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul Spital Regional. Spitalul va dispune de 279 de paturi, dintre care 242 pentru spitalizare continuă, 15 paturi la terapie intensivă și 22 pentru spitalizare de zi, cu posibilitatea de extindere până la 324 de paturi în caz de necesitate.
Clădirea principală (Corpul A) va avea un regim de înălțime de S+P+4E și va găzdui sectorul de spitalizare continuă pentru secțiile de boli infecțioase, recuperare respiratorie, îngrijiri paliative și pneumologie. Corpul B, cu regim de înălțime S+P+2+etaj tehnic, va include secțiile de boli infecțioase digestive, boli infecțioase pentru copii și spații tehnice, scrie NewsBv.
La parterul corpurilor A și B se vor regăsi zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic și tratament, și birouri administrative. Corpurile C și D, cu regim S+P+1+etaj tehnic parțial, vor adăposti compartimentul ATI, blocul operator, o terasă verde și zonele ambulatorii, publice și de învățământ.
Spitalul va acoperi mai multe specialități: două secții de pneumologie pentru adulți, o secție pentru copii, secții de boli infecțioase pentru adulți și copii, compartimente pentru HIV/SIDA, îngrijiri paliative, recuperare respiratorie, cardiologie, chirurgie toracică și terapie intensivă.
Proiectul mai prevede amenajarea a 276 locuri de parcare și a 12.313,5 m² de spații verzi. Inițial, proiectul era inclus în finanțarea PNRR, dar a fost retras din cauza neconcordanțelor care ar fi împiedicat finalizarea construcției până în 2026.
CMF 11240017